Доступність посилання

ТОП новини

Перемир’я на Близькому Сході віддалилося ще більше


Перемир’я на Близькому Сході віддалилося ще більше

Прага, 28 серпня 2001 – Убивство ізраїльскими військовими лідера «Національного фронту Палестини» Абу Алі Мустафи і введення танків на територію палестинських поселень іще більше загострило і без того вибухонебезпечну ситуацію в реґіоні. Вашінґтон засудив дії ізраїльської армії. Конфронтація між Палестинською автономією та Ізраїлем триває.

Спостерігачі і преса відзначили, що під час операції ізраїльських військових із ліквідації Абу Алі Мустафи були поранені громадяни США, бо виявляється, що офіс лідера НФП був у будинку, де мешкали американці. Двоє з чотирьох поранених громадян Сполучених Штатів – діти. Посол Вашінґтона в Ізраїлі Дан Катцнер вимагав пояснень від ізраїльского уряду з приводу інциденту. В канцелярії прем’єр-міністра Арієля Шарона відповіли, що не знали про мешкання у будинку з офісом Мустафи американських громадян.

На сьогоднішній ранок ізраїльські танки ввійшли до палестинського селища Бейт-Джала неподалік від Єрусалима. Ізраїльські військові попередили, що операція в Бейт-Джала, з якої палестинці обстрілювали околицю Єрусалима – селище Ґіло, буде обмежена в часі.

На півдні пасма Газа у таборі палестинців Рафах ізраїльські танки і бульдозери зруйнували 10 будівель, звідки, на думку ізраїльтян, вели вогонь снайпери. Сім палестинців було поранено.

Усі силові структури Ізраїлю перебувають нині в стані повної бойової готовності, бо очікують відповідей палестинців на вбивство Абу Алі Мустафи. Палестинська ж влада оголосила триденну жалобу і заявила, що цим убивством Ізраїль «створив обстановку повномасштабної війни».

Представник Вашінґтона Річард Баучер наголосив, що його уряд виступає проти цілеспрямованих убивств. «Ізраїль мусить зрозуміти, – сказав він, – що такі вбивства палестинців не ведуть до припинення насильства, а лише загострюють і без того напружену ситуацію і утруднюють встановлення спокою». Баучер додав, що «обидві сторони повинні утриматися від кроків, які лише погіршують нинішній стан… Урешті-решт їм доведеться відновити політичний процес, котрий є єдиним шляхом до врегулювання конфлікту».

Нагадаємо, що з вересня минулого року, коли відбулося загострення палестино-ізраїльського протистояння, було вбито, за одними з підрахунків, 537 палестинців, 155 ізраїльтян і 14 ізраїльских арабів. І можливість встановлення миру на землі обітованній унаслідок останніх подій ще більше віддалилася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG