Доступність посилання

ТОП новини

Роззброєння албанських повстанців


Роззброєння албанських повстанців

Прага, 28 серпня 2001 – Сьогодні вже другий день поспіль тривала операція НАТО з роззброєння албанських повстанців у Македонії, що отримала назву «Головний Урожай». А протягом першого дня, тобто в понеділок, албанські бійці здали близько 400 одиниць зброї.

За словами офіційного представника Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки Річарда Баучера, НАТО сподівається завершити операцію вилучення зброї від албанських повстанців протягом 30 днів, щоправда, за умови співпраці конфліктуючих сторін.

Збирання зброї від албанських повстанців провадиться в чотирьох населених пунктах – Куманові, Тетові, Ґостіварі і Радуші. А вже з цих місць зібрану зброю і боєприпаси звозитимуть до селища Коріловац для її знищення на найбільшому в Македонії полігоні.

Досі залишаються значні розбіжності в підрахунках, скільки ж насправді зброї є на руках албанських бійців. Керівник «Національно-визвольної армії» албанських повстанців, колишній сільський учитель Алі Ахметі, розпочинаючи діалог із представниками НАТО, спершу заявляв, що на руках у його бійців – не більше як 2 – 2,5 тисячі одиниць вогнепальної зброї. Однак згодом абланські повстанці заявили, що готові здати приблизно 3300 одиниць. Керівництво НАТО погодилося на таку пропозицію. Але македонський уряд стверджує, що на руках в албанських бойовиків є понад 70 тисяч одиниць вогнепальної зброї. А за підрахунками впливового британського військового журналу «Jane’s Defense Weekly”, на озброєнні «Національно-визвольної армії» може бути від 5 до 8 тисяч одиниць стрілецької зброї і від 15 до 30 тисяч мисливських рушниць. Разом із тим справжню кількість зброї, якою володіють албанські повстанці в Македонії, важко встановити – хоча б із тієї причини, що 1997 року під час кризи в сусідній Албанії там були пограбовані армійські арсенали і майже 600 тисяч одиниць стрілецької зброї зникли невідомо куди.

І ось сьогодні вже другий день тривала операція НАТО з вилучення зброї від албанських повстанців. Загалом, як стало відомо з джерел НАТО, до списку зброї, яку мають здати, вписано 2950 автоматів, 210 кулеметів, 130 мінометів, 6 мобільних систем протиповітряної оборони, 2 танки і 2 БТРи.

У понеділок, у перший день операції НАТО «Головний Урожай», албанські повстанці здали близько 400 одиниць зброї – значно більше, ніж очікували як для першого дня представники Північноатлантичного альянсу. Серед зданої зброї – важкі кулемети, міномети і протитанкові міни. Щоправда, як зауважують представники НАТО, це не лише сучасні, але й застарілі зразки зброї.

В операції НАТО в Македонії беруть участь близько 4,5 тисяч військовослужбовців. У неділю поблизу столиці Македонії Скоп’є загинув британський солдат, який перебував за кермом автомобіля. У нього влучив шмат бетону, кинутий невідомою особою. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон засудив це вбивство і висловив співчуття родині загиблого.

Тим часом, як зауважують оглядачі, очевидно, що під час операції НАТО «Головний Урожай» не вдасться вилучити всю зброю, яку мають албанські повстанці в Македонії. Але вже сам факт роззброєння відкриває шлях до подальшого політичного діалогу між сторонами конфлікту.

У цьому плані оптимістично сприймаються слова лідера албанських повстанців Алі Ахметі, який у сьогоднішньому інтерв’ю агентству «Associated Press» заявив, що припиняє збройну боротьбу і активно підтримуватиме процес реалізації мирної угоди між македонською і албанською спільнотами. «Нам усе одно доведеться жити один із одним. І ми повинні навчитися жити разом, у єдиній державі», – наголосив керівник «Національно-визвольної армії» македонських албанців Алі Ахметі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG