Доступність посилання

ТОП новини

Про українців-кримінальників у світі


Про українців-кримінальників у світі

Київ, 28 серпня 2001 – Керівництво України може звернутися до керівництва Таїланду, аби вплинути на перегляд вироку для української громадянки Вікторії Мамонтової, яку засуджено в цій країні до страти. Про це оголосив сьогодні в Києві речник МЗС Сергій Бороденков. До кари смерті Вікторію Мамонтову засудили за перевезення наркотиків, хоча вона відкидає такі звинувачення.

Нині щонайменше дві тисяч громадян України відбувають покарання за злочини в інших країнах. Вікторія Мамонтова може стати першою європейкою, яку стратять у Таїланді. Її затримали в цій країні наприкінці минулого року. В готелі в неї знайшли 1 кілограм 200 грамів героїну.

«За цей різновид злочину відповідно до закону Королівства Таїланд про боротьбу з обігом наркотичних речовин передбачена смертна кара або покарання в вигляді довічного позбавлення волі. Жодних винятків щодо пом’якшення вироку для іноземних громадян у таких випадках не передбачено. Інформацію про намір Мамонтової перевезти партію наркотиків із Таїланду до Індонезії попередньо передали таїландським спецслужбам по каналах Інтерполу. Як повідомляло Посольство України у В’єтнамі, в перебігу попереднього слідства та судового розгляду громадянка Мамонтова наполягала на своїй непричетності до навмисного зберігання наркотиків із метою їх подальшого транспортування та відмовлялася від співпраці з тайськими спецслужбами для розкриття так званого наркоканалу. Посол України у В’єтнамі відвідував Таїланд, де зустрівся з Мамонтовою, а також із представниками правоохоронних та судових органів цієї країни. Дипломатичне представництво України з’ясовує всі можливі шляхи впливу на перегляд рішеннясудових органів Таїланду», - каже речник МЗС Сергій Бороденков.

28 серпня до Києва приїхала мати Вікторії Мамонтової, аби передати довідку про поганий стан свого здоров’я. Вважається, що це може бути одним із чинників, який викличе лояльніше ставлення до української дівчини під час розгляду касаційної скарги в суді вищої інстанції в Таїланді. У МЗС стверджують, що дипломатична служба України доклала значних зусиль, аби Вікторії Мамонтовій таки надали адвоката. Це не український адвокат. Проте з якої він країни, речник МЗС не поточнив.

За контрабанду наркотиків громадян України затримують не лише в Таїланді. У США нині триває судова справа, коли група українських громадян намагалася переправити морем найбільшу за всю історію Америки партію наркотиків – вагою в тринадцять тон. Проте нині США занепокоєні іншою справою. Там ФБР розшукує емігранта з України Миколу Солтиса, якого занесено до першої десятки найбільших злочинців Америки. У 20-х числах серпня він убив шість своїх родичів, разом із вагітною дружиною та трирічним сином. Речник МЗС Сергій Бороденков визнав, що де-юре Микола Солтис, за інформацією про місцезнаходження якого ФБР оголосило винагороду в 75 тисяч доларів, також є громадянином України.

«На даний час у Сакраменто, штат Каліфорнія, перебувають найближчі родичі загиблих, які прибули з України. Родичі мають намір відправити тіла загиблих в Україну для поховання», – повідомив Сергій Бороденков. У МЗС не виключають, що держава може надати їм допомогу для перевезення тіл загиблих в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG