Доступність посилання

ТОП новини

Візит Путіна до Києва як крок до повернення України в Росію


Візит Путіна до Києва як крок до повернення України в Росію

Москва, 27 серпня 2001 – На думку російського журналу «Профіль», останній візит президента Росії Володимира Путіна в Україну можна вважати етапом у поверненні колишньої сестри до «лона сім’ї».

Діловий часопис «Профіль» упевнений, що візит російського президента Володимира Путіна до української столиці – лише етап у приборканні колишньої другої республіки Радянського Союзу: пізніше Росія відключить Україні газ, нафту і світло і поверне її до лона сім’ї, вважає автор матеріалу в московському діловому журналі.

Журналіст посилається на думку наукового співробітника Інституту російської історії Російської академії наук Олександра Виноградова, який уважає, що з історичної точки зору є кілька поглядів на те, як саме потрапила Україна до складу Російської імперії, і є різні погляди в російській політиці на протязі всього часу, коли Україна була частиною Росії, яким має бути статус цієї території.

Однак якщо історик Виноградов нагадує про позиції різних російських політиків, то анонімний співрозмовник кореспондента журналу «Профіль» у Кремлі наголошує, що міжнародна зацікавленість у республіках колишнього Радянського Союзу сьогодні досить невелика. Доходить і до того, що президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва навіть не прийняв Білл Клінтон, коли залишав посаду президента Сполучених Штатів.

Що ж до Леоніда Кучми, то його репутація серйозно постраждала у зв’язку з відомими скандалами. Заходові набридло годувати Україну кредитами, які фактично йдуть її еліті і аж ніяк не позначаються на ситуації в економіці України – дешевше підгодовувати Грузію та Балтійські країни, де можна потім розмістити бази Північноатлантичного союзу; сподіватися на те, що Україна перетвориться на європейську проатлантичну країну, таку, як країни Балтії, і стане геостратегічною противагою Російській Федерації, не варто – немає для цього ані політичних, ані соціальних передумов: в Україні досить сильна інерція радянськості.

Саме ця інерція радянськості, на думку спостерігача з «Профілю», і дозволяє Росії сподіватися на «повернення України» – тим більше що в Росії інтерес до України набагато більший, ніж у Заходу.

Є свої плани і в російських спеціальних служб, підкреслює журнал «Профіль»: вони навряд чи облишили думки повернути колишню житницю Радянського Союзу, хоча б і без західної її частини.

А тому нинішній візит Путіна до Києва можна розглядати як етап у приборканні сестри, яка має рано чи пізно повернутися до оцього знаменитого «лона» імперської «сім’ї».

Хоча й говорять, що це важко зробити насильно, кореспонденти московського журналу згадують про російське прислів’я «стерпится – слюбится»: саме за цим прислів’ям і має, на їхню думку, діяти російське керівництво, коли йдеться про українську державність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG