Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за владу в Белградi триває


Боротьба за владу в Белградi триває

Белград, 29 серпня 2001 – Боротьба за владу в Белградi триває. Розбiжностi мiж президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею i прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджічем не подолано анi пiсля чергової марафонської сесiї лiдерiв правлячої коалiцiї.

Сотня журналiстiв у середу майже до четвертої години ранку чекала на завершення сесiї лiдерiв вiсiмнадцяти партiй, якi й досi виступають пiд збiрною назвою Демократична опозицiя Сербiї, а в дiйсностi творять правлячу коалiцiю. Нарештi до них коротко звернулися президент Коштунiца, мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович та заступник сербського республiканського прем’єр-мiнiстра Жарко Корач.

Воїслав Коштунiца коротко сказав, що його партiя залишається в коалiцiї, але не братиме участi в республiканському урядi. Це не значить, що ми уникаємо вiдповiдальностi, пояснив Коштунiца. Пiсля такого пояснення в журналiстiв запаморочилася голова. Ґоран Свiланович зазначив, що уряд наразi складається з сiмнадцяти партiй, а правляча коалiцiя – з вiсiмнадцяти. Жарко Корач заявив, що лiдери партiй розмовляли вiдверто й толерантно та що мова йшла і про корупцiю – без будь яких нових подробиць.

Нагадаємо, що увертюрою до сесiї були суперечки на сторiнках преси, в яких полiтичнi опоненти застосовували, як кажуть, тяжку артилерiю. Президент Коштунiца минулого тижня, не називаючи iмен, звинуватив окремих урядовцiв у корумпованостi. Глава держави, зокрема, критикував полiцiю, яка, за його словами, бiльше займається ексгумацiєю масових могил, у яких перепоховано косовських албанцiв, анiж боротьбою проти органiзованої злочинностi. Спiвробiтники президента виступали ще гострiше, але вони також не згадували жодного iменi. Лише мiж рядками звинувачень можна було зрозумiти, що прем’єр-мiнiстра Джiнджіча Коштунiца вважає причетним до певних кiл, якi пов’язанi з контрабандою сигарет.

Прихильники Джiнджіча заявляли, що кола, наближенi до Коштунiци, мають намiр створити паралельну Службу безпеки, та повторно ставили запитання, чому глава держави досi не звiльнив скомпрометованого начальника Генштабу Збройних сил Небойшу Павковича. Й так без кiнця…

Очевидно, що нi Коштунiца, нi Джiнджіч іще не готовi до вирiшального бою, тобто до дострокових виборiв. Популярнiсть глави держави, згiдно з опитуваннями, тим часом перестала зростати. На думку аналiтикiв, причина, ймовiрно, в тому, що вiн останнiм часом виступає з консервативних позицiй та що до його партiї вступило чимало колишнiх прихильникiв екс-президента Слободана Мiлошевича.

Журналiсти, якi в середу до ранку сидiли в белградському Палаці Федерацiї, згiднi лише в тому, що їм на цьому мiсцi доведеться провести ще чимало ночей в очiкуваннi на переможця. Громадяни, згiдно з опитуваннями, розчарованi такою поведiнкою демократичних сил. Вони чекають на результати реформ, якi, на думку бiльшостi, ще не розпочалися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG