Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина починає братися за вітроенергетику


Угорщина починає братися за вітроенергетику

Будапешт, 29 серпня 2001 – Уже дві доби в центральній частині Угорщини дмуть сильні вітровії. Однак творці першої в країні електростанції, що використовує енергію вітру, в селищі Кулч неподалік від Будапешта задоволені роботою енергетичного об’єкта, запущеного цими днями.

Попри те, що Угорщина має власну атомну елестростанцію середньої потужності і кілька річкових, що забезпечують потреби місцевого населення, у цю країну також надходить струм від трансєвропейської енергосистеми «Мир». І все ж пошуки альтернативних джерел тривають. Одним із напрямків залишається зведення вітрових елестростанцій.

Власне кажучи, інженери займаються цією проблемою не перший рік і не лише в Угорщині. Вже хрестоматійними для кожного колишнього радянського школяра стали описи в тодішній пресі про будівництво таких агрегатів, наприклад, на півдні України чи деінде в СРСР.

Однак, якщо порівнювати станцію в селищі Кулч і технічні установки тих років, то не можна не помітитити однієї суттєвої різниці. Насамперед, ідеться про співвідношення потужностей. Річ у тім, що за час випробувальних робіт упродовж 1 700 годин об’єкт у Кулчі виробив чверть мільйона кіловат електроенергії, якої цілком вистачає на поточні потреби невеликого населеного пункту.

Назовні електростанція вкрай проста. Це дебела металічна щогла заввишки 65 метрів, на вершечку якої обертається трилопатевий пропеллер 44 метри в діаметрі. Ото, власне, й уся станція. Збільшені розміри установки дають можливість краще використовувати повітряні потоки над землею. Такі станції виготовляють у ФРН. Німецькі фахівці з інженерної групи ЕОН також уводять їх в експлуатацію.

Німці, до речі, є засновниками першої угорської компанії вітродвигунів. Вони пояснюють, що за сприятливої погоди цей механізм може виробити 600 кіловат електроенергії, а кінцем року його потужність становитиме 1,2 мільйона кіловат. У середньому можна забезпечити енергією 750 родин, що відповідає населенню одного села.

На думку фахівців, вітродвигуни аж ніяк не підпадають під прибуткові статті бізнесу, однак ідеально відповідають вимогам навколишнього середовища. Тому угорські міністерства довкілля та економіки надали на розробку таких проектів 32 з половиною мільйони форинтів, або понад 100 тисяч доларів безвідплатних субсидій і таку саму суму безвідсоткової позики.

Директор акціонерного товариства «ЕОН Ганґері» Конрад Крейцер повідомив, що його фірма планує звести ще кілька вітряніх електростанцій в Угорщині. Німецька компанія в себе на батьківщині експлуатує з 8 тисяч наявних двигунів як власник майже половину і щорічно витрачає сотні мільйонів марок на їхню модернізацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG