Доступність посилання

ТОП новини

Українські політики готуються до євроінтеграції разом із Польщею


Українські політики готуються до євроінтеграції разом із Польщею

Варшава, 29 серпня 2001 – 29 серпня в Варшаві тривали зустрічі провідних українських політиків із польською елітою. У розмовах із лідерами найвпливовіших політичних сил Польщі порушувалися питання активів України, які можна було б використати в процесі європейської інтеграції.

Поза дебатами на тему України в польському Сеймі, 28 і 29 серпня відбулося кілька зустрічей – цікавих і, безумовно, важливих для майбутнього розвитку українсько-польських узаємин. Насамперед це розмова Віктора Ющенка з лідером СЛД – Союзу лівиці демократичної – Лешеком Міллером. СЛД має значні шанси взяти владу в результаті вересневих виборів у Польщі, а Лешека Міллера називають нині «за п’ять хвилин прем’єром».

Ця зустріч мала велике значення з погляду перспективи українсько-польських відносин. Насамперед вона спростувала думку, яка до цього часу вперто мусувалася в деяких польських колах, про те, що, мовляв, Міллер буде інакше, ніж нинішній польський прем’єр Єжи Бузек, розглядати питання польсько-українського стратегічного партнерства, що більші акценти Варшава ставитиме на Москву, а не на Київ.

Зустріч Міллера і Ющенка, можна сказати, перекреслила таке твердження: Польща і Україна мають великі і конкретні плани на майбутнє. Ось що розповів нам уже в автомобілі по дорозі в аеропорт Віктор Ющенко про конкретні накреслення українсько-польського співробітництва, зокрема в економіці, які українські представники обговорювали з польськими політиками.

«Безумовно, для України і тема високих технологій, інформаційних ресурсів, із кожним днем дедалі більше буде ставати темою номер один, у тому числі й на зовнішньому ринку. Я думаю, що надзвичайно важливою стає для України з погляду освоєння економічного ринку і транспортна мережа в широкому розумінні цього слова, починаючи від транспортних коридорів, енергетичних коридорів, включно з транзитом електроенергії, включно з транзитом різноманітних енергопродуктів, а на майбутнє і спільного з польською стороною входження в ті проекти, які дають перспективи для європейського споживача – і колектора Північ – Південь, і Схід – Захід. …Я думаю, що могло б бути добрим предметом співпраці те, що і Польщі, і Україні варто було б написати нову торговельну політику, державну політику, яка була би взаємно адаптована, захищена, і з погляду захисту інвестицій, митних перепон, різних податкових обставин…» – сказав Віктор Ющенко, підбиваючи підсумки розмов із польськими політиками.

Цікаво, що діалог зі ще одним відомим політичним лідером Польщі, головою партії Унія свободи Броніславом Ґеремеком утвердив і українську, і польську сторони в переконанні, що входження Польщі в Євросоюз не лише не зменшить інтенсивності взаємних контактів між Польщею та Україною, а навпаки – додасть їм іще більшої сили, – бо вага польського голосу в ЄС буде значиміша після входження Польщі в Євросоюз, а отже, буде можливість успішніше популяризувати на Заході українські позитиви.

А вони, ці позитиви, є попри все; є вартості, які можуть бути оцінені на Заході. Серед таких позитивів польські політики відзначають те, що Україна змогла за десять років значно зменшити різницю між своїм заходом і своїм сходом, у результаті чого відпала небезпека розпаду України на східну й західну; те, що конфлікти в Україні розв’язуються мирним шляхом, чого, наприклад, не вдається Росії.

Україна має багато позитивів, які нині можна продемонструвати світові, наголошували польські політики, засвідчуючи готовність Польщі допомогти в цьому Україні. І цей факт є ще одним успішним результатом варшавських зустрічей представників української політичної еліти – Ющенка, Драча, Тарасюка, Брюховецького, Жулинського, Павличка – з лідерами польських політичних партій, із головою польського Сейму і з президентом Александром Квасьнєвським.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG