Доступність посилання

ТОП новини

Анонс тем Ранкової Свободи, п’ятниця, 31 серпня 2001 року, 06:00 КХ / 06:30 ФМ за київським часом


Анонс тем Ранкової Свободи, п’ятниця, 31 серпня 2001 року, 06:00 КХ / 06:30 ФМ за київським часом

Дорогі слухачі! Щиро вітаємо вас у Ранковій Свободі!

Перед мікрофоном ведуча Галина Мовчан.

Спершу – про зміст передачі.

Через кілька років Польща перестане бути залежна від російського газу – так громадськість країни зустріла звістку про те, що уряд Єжи Бузека завершив переговори з Норвегією про транспортування з цієї держави газу для потреб польської економіки. Завершується російська газова монополія. Польща здійснила вже конкретні кроки в напрямку диверсифікації джерел постачання енергії на свою територію.

Західна преса порушує низку вже відомих і нових міжнародних проблем, серед яких ми зупинимося сьогодні на інциденті з норвезьким вантажним кораблем, на борту якого перебуває майже 440 афганських біженців і якому Австралія й Індонезія заборонили пристати до їхніх берегів. Західні оглядачі коментують також розгул релігійного фанатизму, який практикує ісламський режим Талібан в Афганістані.

Гостем Ранкової свободи нині є головний спеціаліст головного управління змісту освіти міністерства освіти і науки Оксана Коваленко. Тема розмови – особливості нової системи освіти у школах.

Наше ранкове опитування продовжує тему, порушену ранковою гостею.

Як то кажуть, час – гроші, але де їх узяти? Це ж, мабуть, стосується і української гривні, яка, за словами нинішніх українських банкірів, є чи не найстабільнішою грошовою одиницею у світі. Ми недарма розпочали з відомого на одеському жаргоні прислів’я, бо й дійсно пересічний українець із двома середньоденними гривнями не встигає навіть подумати, як їх витратити, коли вони миттєво зникають із його рук. У чому ж суть п’ятирічного ювілею українського валютного дитяти і хто насамперед виграв від її рекордної стабільності?

У фрагменті Вечірньої Свободи – передачі, що йшла в прямому ефірі напередодні – розмова про українську валюту, гривню, якій виповнилося 5 років. Гості Вечірньої Свободи – лідер парламентської фракції “Рефрми – Конгрес” Віктор Пинзеник та професор Валерій Хмелько, президент київського міжнародного інституту соціології, член правління Асоціації соціологів України.

Анонс преси. Наповнення державного бюджету є головною умовою виплати зарплат і пенсій, виконання інших соціальних програм. Не є таємницею і те, що на шляху до наповнення б’юджету є певні перешкоди та труднощі. Про них сьогодні розповідає газета “Демократична Україна”. Довідатися, які ще теми порушують українські газети, можна в огляді сьогоднішньої преси.

Медична рубрика Ранкової Свободи. Нерідко молоді жінки, які збираються народити дитину, прагнуть зробити це через кесарів розтин, думаючи про те, що процедура появи на світ дитини в такий спосіб пройде краще, аніж природним шляхом. Однак така думка є хибною. Цікаві факти з історії: перші письмові спогади про кесарів розтин відомі ще зі стародавнього Єгипту; технікою цієї операції володів і Гіппократ. Але в ті часи кесарів розтин застосовували лише в разі смерті матері задля врятування життя дитини. І лише в 1521 році француз Руссо вперше почав практикувати таку операцію на живій жінці. У Росії це почали робити лише на початку 18 століття. Однак статистика була набагато гіршою, ніж в інших державах: 80 відсотків жінок і 50 відсотків дітей гинули. І лише коли наприкінці того ж 18 століття було винайдено антисептики і написано чіткі правила асептики для запобігання будь-яких заражень, у більшості західних акушерів сталася ейфорія. Кесарів розтин стали вважати найкращим методом народження дитини за наявності найменших ускладнень. Однак російські вчені завжди виступали за природний шлях народження і використання кесаревого розтину лише за певними показниками.

І це лише частина того, що прозвучить у сьогоднішній Ранковій Свободі у п’ятницю 31 серпня.

Наприкінці – коротке оголошення:

У білорусів тепер більше “Свободи”.

Із понеділка, 6 серпня, Білоруська служба Радіо Свобода звучить в ефірі від шостої години вечора до півночі.

Свіжі міжнародні новини, оперативна інформація з Білорусі, репортажі із реґіонів, експрес-аналіз подій дня – шість годин поспіль на коротких та середніх хвилях.

Від шостої вечора за мінським (і водночас за київським) часом передачі Білоруської Свободи можна слухати на частотах 7 295, 11 725 і 15 480 кілогерців на хвилях 41, 25 та 19 метрів. Постійна частота білоруських передач на середніх хвилях – 612 кілогерців.

О 18 і 22 годині за мінським часом – Білоруська Свобода в прямому ефірі!

А ще для вас, дорогі слухачі, – 16 випусків міжнародних новин.

Налаштовуйте свої приймачі на Білоруську Свободу!

Ми дякуємо вам за увагу і зичимо приємних вихідних.

Наступна Ранкова Свобода вийде в вівторок 4 вересня в цей самий час.

Будьте здорові!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG