Доступність посилання

ТОП новини

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова занепокоєна тим, що в місцях попереднього утримання затриманим не надається харчування


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова занепокоєна тим, що в місцях попереднього утримання затриманим не надається харчування

Як повідомили в прес-службі омбудсмена, під час перевірок з'ясувалося, що тільки за 2000 рік у кімнатах для затриманих районних управлінь міліції міста Києва попередньо затримувалися більш як на добу понад 25 тисяч осіб, при цьому 15 тисяч із них – за адміністративні правопорушення, а не за підозрою в скоєнні злочину.

Забезпечення харчування цієї категорії громадян за рахунок державних коштів передбачено Постановою Кабінету міністрів №485 від 1992 року і №548 від 1995 року.

Однак у кімнатах для затриманих у райвідділах МВС за рахунок б’юджету людей не годують узагалі. Рятують затриманих тільки передачі від родичів і знайомих. Іногородні або іноземці, які не мають родичів у столиці, змушені були б голодувати, якби своїми бутербродами не ділилися самі міліціонери, які їх охороняють.

В ізоляторах тимчасового утримання надається тільки дворазове харчування замість передбаченого триразового.

Таке ставлення до затриманих і заарештованих, на думку Н.Карпачової, є грубим порушенням прав людини, визначених не тільки Конституцією України, а й Конвенціями ООН і Ради Європи проти тортур і Європейською Конвенцією про захист прав людини і основних свобод людини, ратифікованих Україною.
XS
SM
MD
LG