Доступність посилання

ТОП новини

Конференцію ООН із расизму чекає непроста праця


Конференцію ООН із расизму чекає непроста праця

Прага, 31 серпня 2001 – Сьогодні в місті Дурбані в Південно-Африканській Республіці розпочалася однотижнева конференція ООН, присвячена проблемам боротьби проти расизму, ксенофобії та інших форм дискримінації. На конференцію прибули делегації зі 166 країн світу. Оглядачі передбачають, що нинішній форум принесе особливо бурхливі дискусії.

Порядок денний конференції охоплює низку проблем – глобальних і другорядних. Проте, як передбачають оглядачі, головні дискусії точитимуться навкола трьох важливих питань. Передусім ідеться про вимогу арабських країн, щоб учасники конференції ООН прирівняли сіонізм до расизму. Далі йдеться про вимогу африканських країн розглянути проблему історичного рабства негрів в Америці і в зв’язку з цим вимагати від Сполучених Штатів фінансових компенсацій. На третьому місці порядку денного конференції стоїть проблема касти недоторканних в Індії і в низці інших азійських країн.

Відкриття конференції в п’ятницю вібдулося обговоренням палестинської проблеми в супроводі галасу тисяч учасників демонстрацій протесту під будинком, де відбуваються засідання.

Найчисленнішими прибули делегації з країн третього світу на чолі з керівниками цих країн, серед яких є кубинський керівник Фідель Кастро і палестинський лідер Ясир Арафат. На конференцію прибулой чимало представників неофіційних міжнародних правозахисних та інших організацій, журналістів, спостерігачів, а також учасників протестів, переважно з Південно-Африканської Республіки і з сусідніх країн.

Керівники дурбанської поліції заявили, що вони нікому не перешкоджають брати участь у демонстраціях і маршах протесту, проте вони не потерплять хуліганства з боку демонстрантів. Журналісти повідомляють, що до Дурбана стягнено тисячі поліцейських із інших міст Південної Африки, які патрулюють вулиці на бронетранспортерах, автомобілях і мотоциклах, на велосипедах, на конях і пішки. Представник місцевої поліції Бала Наїду висловив сподівання, що учасники протестів із інших країн поводитимуться належним чином, бо, за його словами, напевно ніхто не побажає потрапити в африканську в’язницю.

Держсекретар США Колін Пауел, який мав очолювати американську делегацію в Дурбані, відмовився від участі в конференції на знак протесту проти вимоги арабських країн прирівняти сіонізм до расизму і проти обговорення й вимоги компенсацій за рабство негрів в Америці кілька століть тому. До Дурбана прибула, однак, група дипломатів США середньої ланки, які спробують пом’якшити дискусії в справі двох згаданих проблем. Якщо їм не власться цього, то вони залишать конференцію, і таким чином вона проходитиме без участі США, як і дві попередні 78-го і 83-го року, теж присвячені боротьбі з расизмом.

На конференцію прибула також ізраїльська делегація, яка влаштувала в четвер неофіційну зустріч і прес-конференцію. Однак учасники делегацій арабських країн криками і співом перешкодили проведенню цієї зустрічі.

Проте оглядачі очікують прояву найбурхливіших емоцій під час оголошеної генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном дискусії за круглим столом, присвяченої палестинській проблемі, у якій братимуть участь глави делегацій і палестинський лідер Арафат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG