Доступність посилання

ТОП новини

Кримська влада не поспішає розвивати українську й кримськотатарську освіту


Кримська влада не поспішає розвивати українську й кримськотатарську освіту

Симферополь, 31 серпня 2001 – Кримські школи повністю готові до нового навчального року – про це днями публічно заявила міністр освіти Криму Валентина Левіна. Проте Комітет зі сприяння створенню в Криму українськомовних шкіл уважає, що це далеко не так.

У новому навчальному році в Криму за парти і столи сядуть 285 тисяч учнів загальноосвітніх шкіл, майже 17 тисяч учнів профтехучилищ і близько 34 тисяч студентів. Про це на останньому засіданні кримського уряду повідомила міністр освіти автономії Валентина Левіна. За її словами, кримські школи повністю готові до нового навчального року. Як стверджує пані міністр, готова матеріальна база навчальних закладів, майже повністю виплачено борги за заробітною платою і відпускними, удвоє порівняно з минулим роком зменшилася кількість учительських вакансій. Загалом, за даними міністерства освіти Криму, 1 вересня в автономії відчинять свої двері 644 загальноосвітні навчальні заклади. І лише 4 з них – українськомовні.

Уже третій рік кількість шкіл із українською мовою навчання не зростає. Міністерство освіти зробило наголос на відкритті українськомовних класів у російських школах; втім, і їхня кількість суттєво не змінилася. Координатор Комітету зі сприяння створенню в Криму українськомовних шкіл Олег Фомушкін переконаний, що кримська влада саботує розвиток української освіти на півострові. У заяві Комітету, поширеній у п’ятницю, наведено кілька прикладів – у Симферополі, Білогірському і Бахчисарайському районі місцева влада перешкодила відкриттю українських шкіл. Пан Фомушкін каже, що в Криму порушується право українців на освіту рідною мовою.

Про байдужість, а інколи і протидію місцевої влади, коли йдеться про відкриття кримськотатарських шкіл, каже і голова Асоціації кримськотатарських працівників освіти “Мааріфчі” Сафуре Коджаметова. Втім, цього року громадськості вдалося домогтися відкриття в автономії ще однієї школи з кримськотатарською мовою навчання – у селі Сари-Баш Первомайського району. Тепер у Криму існує 11 кримськотатарських навчальних закладів. Планувалося відкрити ще 3 школи – у Джанкойському і Судацькому районах та Євпаторії, однак уряд не профінансував ремонт їхніх приміщень. За словами пані Коджаметової, національна освіта в «червоному і російськомовному Криму» – як завжди, на останніх місцях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG