Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чечні Аслан Масхадов про нинішню російсько-чеченську війну


Президент Чечні Аслан Масхадов про нинішню російсько-чеченську війну

Прага, 31 серпня 2001 – Після тривалої перерви Президент Чечні Аслан Масхадов знову з’явився в ефірі Радіо Свобода. Інтерв’ю з ним записав наш колега з російської редакції Андрій Бабіцкій, якого свого часу утримували в заручниках у Чечні невідомі особи – якінайімовірніше були тісно пов’язані з російськими спецслужбами.

На запитання, чи відбуваються якісь потаємні контакти представників чеченського руху опору з владою в Москві щодо можливих мирних переговорів, президент Чечні Аслан Масхадов відповів: «Сьогодні, на мою думку, російська сторона просто не готова до переговорів. Там іде боротьба за рейтинг президента через засоби масової інформації. І все це побудовано на брехні і обмані. Щодня вивозять сотні цинкових трун, а тут (на чеченській території) здійснюються воєнні злочини проти цивільного населення, а там (у Москві) – граються з рейтингом. На мою думку, президент (Путін) загнав себе до глухого кута. Він дуже багато обіцяв народові, що тут усіх знищить, «замочить», зачавить, і він сам став заручником цих військових… не знає, що йому робити. Ось коли він розбереться –тоді, напевне, розпочнуться переговори», – заявив чеченський лідер Аслан Масхадов.

А на прохання прокоментувати, чи означає нинішня активізація збройних сутичок чеченських бійців із російськими військами зміну стратегії чеченського спротиву, чи, можливо, це лише якісь спонтанні, стихійні операції, Президент Чеченської Республіки сказав: «Ні. Напевне, це там, із того боку, все стихійно, все, що їм заманеться, що їм стукне в голову. А з цього боку (чеченського) все йде за планом. Від початку воєнних дій ми вели стримані бойові дії, тобто, методом активної оборони виграти час, завдати максимальні втрат супротивникові. А після того, як територію практично окуповано російськими військами, ми перейшли до повномасштабної партизанської війни – тобто, методом диверсійної війни, з метою виснажити цю регулярну армію такими діями. Це також нам непогано вдалося. А тепер, це перший симптом – Ведєно, Арґун, Аллерой – це перехід до групових локальних операцій. Практично ми рівно тиждень контролювали Ведєно. І в селищі Арґун також ішли тяжкі вуличні бої. А згодом, найімовірніше, відбудеться перехід до повномасштабних операцій. Я ще раз повторюю, це все йде планово, а не спонтанно», – наголосив Президент Чечні Аслан Масхадов.

Він також зазначив: «Наше завдання – будь-якою ціною зупинити цю війну і змусити федеральні (російські) війська вийти звідси… Завдавати удари по дислокаціях, по об’єктах, по комендатурах, по адміністраціях, як це було у 1996 році».

А відповідаючи на запитання журналіста Андрія Бабіцкого, чи пов’язує все-таки чеченська сторона якісь сподівання на мирні переговори з нинішнім керівництвом Росії, чи, навпаки, вважає, що нинішня влада в Кремлі продовжуватиме війну аж до закінчення терміну своїх повноважень, Аслан Масхадов сказав: «Я не думаю, що це триватиме довго. Якщо це буде довго тривати, то, знову ж таки, це для них великі проблеми. Переговори все одно будуть – не сьогодні, так завтра. Переговорів не уникнути. І переговори будуть лише з нами – воюючою стороною. Настане той день, коли, напевне, і президент Росії, і його оточення зрозуміють, що немає іншого виходу. Звичайно, вони б нас «замочили», зачавили, знищили і поставили б на коліна, якщо б це було можливо. А якщо це неможливо – то куди їм подітися», – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Президент Чечні Аслан Масхадов.

Він також зауважив, що від самого початку війни говорив і зараз говорить, що готовий сісти за стіл мирних переговорів із офіційною Москвою без будь-яких попередніх умов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG