Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі створено Антисталінський комітет


У Севастополі створено Антисталінський комітет

Севастополь, 3 вересня 2001 - У Севастополі створено громадський Антисталінський комітет, який протидіятиме побудові у цьому місті пам'ятника колишньому радянському диктатору Сталіну, а також будь-яким проявам авторитаризму з боку прокомуністичної місцевої влади. Про це сьогодні повідомили представники цього громадського комітету.

Членами Антисталінського комітету розроблено детальний план заходів і ненасильницьких дій, спрямованих проти намірів міськради, яка контролюється комуністами, включити до порядку денного чергової сесії питання про побудову у Севастополі пам’ятника колишньому радянському диктатору Сталіну. Водночас, як повідомив координатор громадського комітету “Український Севастополь” Микола Владзімірський, розглянуто і радикальні засоби громадянської непокори комуністичній владі задля “недопущення зганьблення героїчної слави міста”, - мовиться у повідомленні Севастопольського Антисталінського комітету. До його складу увійшли представники низки місцевих політичних і громадських організацій, зокрема, товариства "Просвіта", об’єднання білорусів “Пагоня”, регіонального меджлісу кримськотатарського народу, Севастопольської правозахисної групи, ОУН, обох Рухів та інших.

Нагадаю, що наприкінці серпня Постійна комісія Севастопольської міськради з питань освіти, культури і молоді, яку очолює комуніст Марат Туткевич, рекомендувала президії міської ради включити питання про спорудження у цьому місті пам’ятника Йосипу Сталіну, якому ліві ставлять у заслугу відбудову зруйнованого під час 2-ї світової війни Севастополя. За словами товариша Туткевича, Йосип Вісаріонович був не тільки видатним полководцем, але й знаменитим будівничим, і саме йому слід завдячувати, що майже повністю зруйнований у війну Севастополь тепер є великим промисловим, військовим і культурним центром СНД.

Представники Антисталінського комітету вважають такі слова і наміри севастопольських чиновників - блюзнірством і знущанням над пам’яттю мільйонів жертв сталінсько-комуністичного терору. Під час обговорення цього питання у міськраді - з боку комуністів лунав сміх, коли представники української громадськості говорили про вину Сталіна в організації голодомору на Україні у 30-і і 40-і роки. Депотація кримськотатарського народу з Криму та загибель двохсот тисяч кримських татар у місцях вислання – теж не аргумент для севастопольських комуністів, які і досі вважають цю злочинну акцію справедливою карою “народу-зраднику”.

Судячи з усього, тема увіковічнення у Севастополі пам’яті Сталіна розколе севастопольців на два непримеренних політичних табори. Втім, цей розкол існує з часів, коли про сталінські злочини почали говорити вголос.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG