Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Криму вперше звернувся до проблем кримських татар


Новий уряд Криму вперше звернувся до проблем кримських татар

Симферополь, 4 вересня 2001 - Новий уряд Криму вперше звернувся до проблем кримських татар. У Симферополі в Раді міністрів АРК відбулася розширена нарада керівництва кримського уряду, на якому розглядалося питання допомоги репатріантам.

Зміну уряду автономії кримські татари зустріли з певною настороженністю, особливо після того, як виконувачем обов’язки віце-прем’єра було призначено російського націоналіста Володимира Казаріна. Втім, новий глава уряду Валерій Горбатов одразу ж зробив кілька публічних заяв про готовність вирішувати кримськотатарські проблеми з більшою увагою і цілеспрямованністю.

Розширена нарада, яку кримський прем’єр провів у Симферополі, мала показати, що його слова із справами не розходиться. Її метою був аналіз перебігу виконання доручень Президента України Леоніда Кучми, які стосуються облаштування і соціальної адаптації депортованих громадян. Як повідомила урядова прес-служба, окрім керівництва Ради міністрів АРК, на нараді були присутні постійний представник Президента України в Криму Анатолій Корнійчук, а також члени Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України на чолі з народним депутатом України Мустафою Джемілєвим.

Як повідомив Валерій Горбатов, під час його останньої зустрічі з Леонідом Кучмою, глава держави цікавився облаштуванням кримськотатарського народу на своїй історичній батьківщині і питанням наділення репатріантів земельними паями. Це означає, наголосив, прем’єр, що президент тримає ситуацію на постійному контролі, і нинішній склад кримського уряду має приділити вирішенню проблем депортованих першочергову увагу.

Валерій Горбатов висловив невдоволення роботою Республіканського комітету із земельних ресурсів і деяких глав райдержадміністрацій півострова. За його словами, ні для кого не таємниця, що багато гектарів землі потрапили невідомо в чиї руки. А частина – дотепер нічия. Глава кримського уряду дав доручення урядовцям у найближчі ж дні провести додаткову інвентаризацію землі та організувати сходи громадян у кожній сільській раді. Це потрібно для того, щоб остаточно визначити реальну потребу депортованих у земельних наділах, а також виявити думку селян, які вже одержали земельні сертифікати, про їхнє ставлення до можливого зменшення розмірів земельного паю на користь депортованих громадян.

На нараді також порушувалися питання, що стосуються забезпечення представництва репатріантів у парламенті автономії та інших органах влади в регіоні. Валерій Горбатов доручив Головному Управлінню Міністерства юстиції України в Криму надати пропозиції, які після узгодження сторін, будуть відправлені в Адміністрацію Президента для внесення поправок до законопроекту “Про вибори у Верховну Раду АРК”, затвердженого українським парламентом у першому читанні в червні без урахування інтересів репатріантів. Представники Меджлісу поки що не коментують результати цього урядового заходу, кажучи, що чекають на реальні справи кримського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG