Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі розпочалося голосування з виборів президента


В Білорусі розпочалося голосування з виборів президента

Мінськ, 4 вересня 2001 - Сьогодні, за 5 днів до виборів президента Білорусі, що їх призначено на 9 вересня, розпочалося дострокове голосування. Опозиція побоююється, що його буде використано для фальсифікації підсумків виборів.

В неділю головна тижнева програма білоруського телебачення “Резонанс” повідомила, що за даними якихось анонімних соціологів діючий президент Аляксандр Лукашенка отримає на виборах понад 61 відсоток голосів, а лідер ліберально-демократичної партії Сяргей Гайдукевіч матиме рівно в 10 разів менш, тобто 6,1 відсотка й випередить єдиного кандидата від білоруської опозиції Уладзіміра Ганчарика, який нібито одержить близько 5 відсотків голосів.

Сам Ганчарик стверджує, що його рейтинг зараз складає 40 відсотків, і, хоча президент Лукашенка має 46 відсотків, за умов вільних та справдедливих виборів у другому турі Лукашенка пройграє Ганчарику.

Але повідомлення Білоруського телебачення є порушенням Виборчого кодексу, стаття 46 якого каже: “Впродовж останніх 10 днів до виборів, референдуму не припускається опублікування результатів опитувань громадської думки, що їх пов’язано з виборами, референдумом, прогнозом їх результатів”.

Голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідзія Ярмошина підтвердила Радіо Свобода, що єдиний телеканал держави порушив виборче законодавство, та висловила жаль з приводу, що на телебаченні не знають законів.

Тим часом з телеекранів не сходить реклама дострокового голосування, що триватиме всі 5 днів до дня виборів. Опозиційний кандидат Уладзімір Ганчарик закликав виборців не піддаватися утиску та голосувати лише 9 вересня, аби уникнути можливих фальсифікацій. Минулого року, коли білоруська опозиція бойкотувала вибори депутатів палати представників Національних зборів, місцева влада змушувала громадян голосувати достроково. Студентам загрожували виселенням з гуртожитків, а робітникам та службовцям неприємностями на робочому місці.

Голова Центриборчкому Лідзія Ярмошина на моє прохання прокоментувала можливість повторення таких випадків:

Ярмошина: Будь-яке голосування під примушенням неможливе. Це рівні порушення – що примушення у день виборів, що примушення голосувати достроково. Це примушення до недобровільної реалізації виборчого права. Примушення – коли вибрцю кажуть: “Не прийдеш – премію не дам. Не прийдеш – з гуртожитку виселю”. Будемо передавати до прокуратуру та застосовувати адміністративну відповідальність щодо такого адміністратора”, - пообіцяла голова білоруського Центриборчкому.

Напередодні Центральная комісія з виборів оголосила попередження опозиційному кандидатові Уладзіміру Ганчарику за те, що він скликав у неділю в Мінську поруч з президентською резиденцією передвиборний мітинг, а його команда нібито роздавала виборцям безкоштовні газети та футболки з надписом “Скажі дурню ні”. В цьому надписі Центрвиборчком побачив явний агітаційний характер – мовляв, це було спрямовано проти діючого президента Аляксандра Лукашенки. Комісія зробила такий висновок, оскільки на футболках був ще знак “Стоп Лука” з круглим лисим обличчям, перекресленим червоною лінією.

А президент Лукашенка сьогодні скликав у головному палаці Білорусі нараду з виборцями, яких привезли на автобусах. Засідання транслювали в живому ефірі державного радіо, а на єдиному телеканалі Білорусі Лукашенку пропагують ледве ні цілодобово. Про опозиційних кандидатів Сяргея Гайдукевіча та Уладзіміра Ганчарика державні засоби масової інформації повідомляють лише негатив. Офійійні газети “Советская Белоруссия” та “Звязда” навіть скоротили передвиборну програму лідера профспілок Уладзіміра Ганарика – те місце, де йшлося про підсумки правління Аляксандра Лукашенки з критикою на його адресу. Ганчарик і Гайдукевіч отримали тільки одну годину ефіру на радіо й стільки ж на телебаченні – блоками по 30 хвилин в самий незручний час. Лукашенка від такої агітації відмовився. Рекламних передвиборних роліків кандидатів на Білоруському телебаченні зовсім немає, але опозиція справделиво зазначає, що всі телепрограми є одним суцільним роліком з агітацією за Аляксандра Лукашенку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG