Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 4 вересня 2001 - Російська політика стосовно України зараз перебуває на порозі серйозної кризи, оскільки офіційна Москва втрачає усі дотеперішні важелі впливу на Україну, - такий висновок зроблено в останньому числі російського тижневика «Експерт». На думку автора статті, у перспективі, лише «турбота про власну безпеку – стає єдиним, що може міцно прив’язати Україну до Росії».

«І далі головним фактором впливу Росії на Україну залишаються постачання енергоносіїв, борги за них, шляхи їхнього транспортування, а також залежність економіки України від російського ринку збуту», - пише російський тижневик «Експерт». За словами автора статті, «Адміністрація Путіна справді намагається використовувати ці козирі більш цілеспрямовано, ніж її попередники, домагаючись від Києва певних поступок. Перш за все ― щодо проникнення російського капіталу на провідні українські підприємства». І як зауважує російський оглядач, «створивши анклави російської присутності і сформувавши довкола них місцеві групи впливу, можна намагатися поставити під свій контроль ситуацію у формально незалежній країні, не дратуючи при цьому світову громадськість привидом відновлення імперії».

«Але, - наголошує російський тижневик «Експерт», якщо минулого року така схема діяла успішно, то нині ситуація радикально змінилася. Україна, попри усі прогнози, навчилася платити за газ і електрику, її економіка на підйомі. Перехідний період у країні завершується, і Росії потрібно підшукати нові продукти, з якими вона була б конкурентноспроможною на українському ринку впливу».

При цьому автор статті наводить цифри економічного зростання України протягом останнього часу. Так, скажімо за внутрішнім валовим продуктом у 2000-му і 2001-му році темпи зростання України значно вищі ніж Росії.

За висновками російського оглядача, за нинішніх умов, чи не єдиним продуктом, з яким Росія може бути конкурентноздатною в Україні – це безпека, потреба української сторони у так званому «дасі».

Про що саме йдеться? У поняття «безпеки», російський оглядач вкладає досить широкий зміст і говорить не лише про державну безпеку. Так, на його думку, після «касетного скандалу» в Україні, для президента Леоніда Кучми і його оточення набрало особливої актуальності питання особистої безпеки.

З іншого боку, великим підприємцям загрожують численні кримінальні справи, що їх провадять у західних країнах. Уже заарештовано кількох впливових українських бізнесменів.

«І тому, саме гарантії безпеки зазначеним групам стануть у найближчому майбутньому основним засобом платежу в Україні», - зазначає російський оглядач. На його думку, саме від цього залежить, кому дістануться телекомунікації, газотранспортна система та енергетика України. І найкращим гарантом такої безпеки, за висновками російського тижневика «Експерт», може стати Росія, бо з нею, на відміну від Сполучених Штатів і ЄС, можна говорити на одній мові і теоретично можна розмовляти про розподіл сфер впливу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG