Доступність посилання

ТОП новини

США та Ізраїль покинули Дурбан…


США та Ізраїль покинули Дурбан…

Прага, 4 серпня 2001 – Делегації США та Ізраїлю покинули конференцію ООН у південноафриканському Дурбані. Європейський Союз і Канада намагатимуться у завершальні дні форуму знайти компромісне рішення щодо палестино-ізраїльського конфлікту.

У понеділок увечері стало зрозуміло, що на антирасистській конференції ООН у Дурбані не вдалося знайти компромісу, пов’язаному із засудженням Ізраїлю та сіонізму. Про це заявив офіційний представник США Том Лентос, який також повідомив, що делегації США та Ізраїлю покидають форум. Лентос також заявив, що сподівається на солідарність делегацій інших країн.

Суперечки з приводу постійних згадок Ізраїлю та сіонізму, руху, котрий заклав основи єврейської держави, у контексті «расизму» з самого початку загрожували нормальній роботі конференції. Як відзначив представник американської делегації, арабські держави відмовилися піти на розумний компроміс. «Ми пішли далі, ми зробили ще декілька спроб, вже всупереч тому що можна назвати розумним компромісом, але нас не почули»,-зауважив Том Лентос. З іншого боку преподобний Джессі Джексон, який брав участь в конференції як член Форуму Чорного керівництва, заявив, що він розчарувався у президентові Бушеві, котрий допустив щоб дебати навколо Ізраїлю визначили участь США на цьому міжнародному зібранні. На думку того ж Лентоса, робота форуму, яка мала би висвітлити проблеми кричущої дискримінації у всьому світі, «була зірвана екстремістськими елементами у їхніх власних цілях… Конференція засудила сама себе»,-резюмував Том Лентос.

На думку лідерів Палестинської автономії, демарш делегації США означає, що Вашінґтон підтримує Ізраїль і схвалює його «політику ґеноциду та апартеїду» стосовно «колонізованого Ізраїлем» палестинського народу. Керівництво палестинців сподівається на підтримку європейського співтовариства у посиленні тиску на Ізраїль. Одночасно у Ізраїлі колишній прем’єр Беньямін Нетанягу заявив, що вважає крок ізраїльської делегації з полишенням конференції необдуманим і нерозважливим. На його думку, ізраїльска делегація мусили зробити все необхідне щоб делеґітимізувати ухвали конференції.

Канадська делегація, котра на початку солідаризувалася із позицією США, вирішила залишитися на форумі щоб спільно з представниками ЄС досягти консенсусу і по-можливості згладити палестино-арабські суперечності. У післяобідню пору надійшли повідомлення, що учасники конференції терміново опрацьовують новий варіант розділу підсумкового документу щодо ситуації на Близькому Сході, щоб ухвалити документ в цілому. Перероблений варіант резюме антирасистського форуму у Дурбані може бути готовий на середу.

Стосовно інших проблем форум ООН вийшов зжужмленим. Бо, наприклад, очікуваного прогресу щодо можливої компенсації світу африканським країнам за використання рабської праці не вийшло. Це ж стосується й інших важливих проблем. Нагадаємо, що форум планується завершити 7 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG