Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

В АФГАНІСТАНІ ВЖЕ ДРУГИЙ ДЕНЬ ТРИВАЄ СУДОВИЙ РОЗГЛЯД СПРАВИ 8 ІНОЗЕМЦІВ – СПІВРОБІТНИКІВ ГУМАНІТАРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКИХ ЗВИНУВАЧЕНО У ПРОПАГУВАННІ ХРИСТИЯНСТВА

Із Афганістану надходить суперечлива інформація, щодо судового процесу над вісьмома іноземними співробітниками міжнародної гуманітарної організації «Притулок – зараз», яких було заарештовано 3 серпня і звинувачено у пропагуванні ідей християнства. Йдеться про шістьох жінок і двох чоловіків – громадян Німеччини, Сполучених Штатів та Австралії.

Судовий процес над ними розпочався у вівторок у Верховному суді в Кабулі. Про початок судового процесу не були попереджені дипломати згаданих країн, які знаходяться в афганській столиці і намагаються забезпечити підсудним правовий захист.

Судове засідання проходить за закритими дверима, не дивлячись на попередні заяви представників руху «Талібан» про те, що суд буде відкритим, і що у ньому зможуть взяти участь міжнародні спостерігачі та журналісти.

Окрім іноземних громадян, рух «Талібан» заарештував також 16 місцевих афганців, які працювали у міжнародній гуманітарній організації «Притулок - зараз». Суд над ними відбудеться окремо і пізніше. Їм загрожує смертна кара, якщо буде доведено, що вони прийняли християнство.

ОСТАННІМИ ДНЯМИ ЗНАЧНО АКТИВІЗУВАВСЯ ПРОЦЕС ПОВЕРНЕННЯ АЛБАНСЬКИХ БІЖЕНЦІВ ДО МАКЕДОНІЇ

Все більше албанських біженців, які раніше покинули територію Македонії через збройне протистояння македонської армії із албанськими повстанцями повертаються до свої осель. Про це мовиться у прес-релізі Управління Верховного комісара ООН з питань біженців від 4 вересня.

Так, лише з 1 вересня до Македонії із Косово повернулося понад 800 біженців албанської національності. Цей процес прискорений початком навчального року і, звичайно, надією на те, що введення у зону конфлікту військ НАТО та підписання мирних домовленостей між албанською і македонською спільнотами ― покладе край збройним сутичкам.

Протягом останніх двох місяців до Македонії із Косово уже повернулося понад 36 тисяч біженців. Однак, ще близько 45 тисяч македонських албанців і досі перебувають у Косово, очікуючи повного врегулювання збройного конфлікту, що спалахнув у Македонії у січні цього року.

БОСНІЙСЬКИЙ СЕРБ ДРАГАН КОЛУНДЖІ, ЗВИНУВАЧЕНИЙ ГААГСЬКИМ ТРИБУНАЛОМ У СКОЄННІ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ, ВИЗНАЄ СВОЮ ВИНУ

Драган Колунджі визнав свою вину у скоєнні військових злочинів під час збройного конфлікту у Боснії і Герцоговині. Йдеться про період весни-літа 1992 року, коли Колунджі був охоронцем у таборі для в’язнів Кератерм на північному-сході Боснії. У цьому таборі загинули сотні боснійських мусульман і боснійських хорватів.

У таборі Кератерм, як мовиться в обвинувачувальному висновку, щоденно провадилися допити в’язнів із застосуванням тортур, мали місце факти убивств та згвалтувань.

Судовий процес над Колунджі і ще двома боснійськими сербами, що проходять у справі «табору Кератерм» відбувається у третій судовій палаті Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG