Доступність посилання

ТОП новини

Культурні події столиці


Культурні події столиці

Київ, 6 вересня 2001 - Театральний сезон на малій сцені Театру Драми і комедії на лівому березі відкрила п’єса українського прозаїка, поета і драматурга Олександра Ірванця “Брехун”.

П’єса є першою драматургічною полі мовною спробою показати психологію сучасних українців, котрі намагаються втекти від злиднів і буднів на Батьківщині, долучившись до європейського життя. Прем’єра зібрала аншлаг. Цікаво, що до презентації в Україні “Брехун” мав великий успіх у Німеччині, де його інсценізував відомий режисер Андрій Крітянко у співпраці з німецьким та казахським театрами.

А 5 вересня мешканці столиці мали змогу ознайомитися з “Інструктажем поведінки українців за кордоном”, котрий, за задумом автора – Олександра Ірванця – поставив на сцені Театру Драми і комедії на Лівому березі режисер Андрій Крітянко. Вистава в українському варіанті вкладена у 70 хвилин без антракту, її головну ідею сконцентровано на психології сучасних українців – заробітчан. У п’єсі Олександра Ірванця вони добрі, щирі, але й лукаві, патріоти і манкурти водночас. Поряд з польським поліцейським, котрий прагне до Європи разом з усім шляхетським народом (ця роль майстерно зіграна Юрієм Литвином), та новим росіянином (актор Сергій Петько), котрий само вивищується, бо несе в собі велич “великой России”, головні герої – Оксана та Юрій (актори Андрій Саминін та Тетяна Круліковська), які випадково зустрілися на литовській площі Кракова – виглядають наївними східно-західноукраїнськими дітьми, які без надії шукають кращого життя в Європі, у важких пацерунково-безробітних буднях не втрачаючи здатності закохуватися, дивуватися китайцям, котрі розмовляють по-польськи, їхнім іграшкам “тамагочі” та європейському сервісу. Нагадаю, що п’єса була поставлена у Києві німецьким та казахським театрами в рамках театрального фестивалю “Березілля” під керівництвом режисера Андрія Крітянка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG