Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв розшукує, мiж iншими, й президента Сербiї Мiлана Мiлутiновича


Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв розшукує, мiж iншими, й президента Сербiї Мiлана Мiлутiновича

Бєлград, 7 вересня 2001 – Сербська преса пише, що голова республiки – єдиний полiтик, який не втручається в полiтичнi справи.

Посол України у Бєлградi 6 вересня влаштував прийом з приводу Дня незалежностi. Серед гостей не було жодного з лiдерiв вiсiмнадцяти партiй правлячої колiцiї та iнших урядовцiв. Згiдно з неофiцiйними даними, усi були на сесiї парламенту або саме в той час займалися невiдкладними справами. Проте, на прийомi були президент Сербiї Мiлан Мiлутiнович та заступник екс-президента Слободана Мiлошевича на чолi Соцiалiстичної партiї, колишнiй мiнiстр закордонних справ Живадiн Йованович. В них мабуть немає невiдкладних справ, оскiльки їхня партiя в опозицiї. Цiкаво, що на прийомах, якi в минулому влаштовувало посольство України у Бєлградi, нiколи не було представникiв опозицiї. Цим разом не прийшли представники уряду. Та, справа не в тому, а в ролi президента республiки на сербськiй полiтичнiй сценi. Згiдно з конституцiєю, Мiлутiнович має ширшi повноваження, анiж президент Югославiї Воїслав Коштунiца. В газетi “Полiтика” з цього приводу надруковано обширний матерiал, в якому наводиться, що це – безпрецедентний випадок в сучаснiй iсторiї, якого немає навiть в кнiзi Гiннеса.

Мiлутiнович колись був одним з найближчих спiвробiтникiв Мiлошевича. Пiсля змiн, якi в Бєлградi вiдбулися минулого року, нова влада не вимагала його вiдставки. Вiн з власної iнiцiативи подав у вiдставку на посаду члена керiвництва Соцiалiстичної партiї. Соцiалiсти його назвали зрадником. Пан Мiлутiнович не хвилюється. Уряд республiки його позбавив усiх важелiв влади без будь-якого формального рiшення. Президент Сербiї не їздить нi за кордон нi по Сербiї. Не зустрiчається з iноземними гостями. Не бере участi в полiтичному життi. Вiн, просто кажучи, не втручається в свої справи. I – усi спокiйнi. Щодо звинувачень Гаазького трибуналу, президент Сербiї стверджує, що в час косовської вiйни та кампанiї НАТО займався електропостачанням й економiкою, а не вiйськовими операцiями. Подiбних абсурдiв у Сербiї є ще чимало. Голова ультранацiоналiстiв Шешель у четвер на сесiї союзного парламенту вимагав, щоби полiцiя заарештувала президента Францiї Жака Ширака коли вiн прибуде до Бєлграда. Нагадаємо, що бєлградський суд торiк десятьох лiдерiв захiдних країн засудив до двадцяти рокiв ув’язнення. Вироку понинi не скасовано.

До Бєлграда у четвер, пiсля кiлькамiсячного перебування в гаазькiй в’язницi, прибула Бiляна Плавшич, колишнiй лiдер самопроголошеної держави боснiйських сербiв. Панi Плавшич громадянка Боснiї й Герцеговини. Все-ж, вона до початку процесу чомусь перебуватиме саме у Сербiї, пiд захистом сербської полiцiї. В цiй же Сербiї спокiйно живе п’ятнадцять осiб, яких Гаазький трибунал звинувачує з воєнних злочинiв.

Та ще один абсурд. Мир’яну Маркович, жiнку Слободана Мiлошевича, позбавлено звання почесного громадянина мiстечка Буяновац, що на пiвднi Сербiї. В Мiськiй радi бiльшiсть мають її партiя та партiя її чоловiка. Мер мiстечка пояснив, що йшлося про помилку. Панi Маркович – депутат у союзному парламентi – нiкому нiчого не пояснює.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG