Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати Євросоюзу напередодні Форуму «Україна - ЄС» налаштовані рішуче і критично


Дипломати Євросоюзу напередодні Форуму «Україна - ЄС» налаштовані рішуче і критично

Брюсель, 7 вересня 2001 - Цієї п’ятниці в Брюсселі, в прес-центрі Європейської Комісії відбулась прес-конференція, спеціально присвячена майбутньому Ялтинському Самміту Україна -ЄС. Ключовою фігурою конференції був представник Генерального Директорату зовнішніх взаєминин Єврокомісії Тімо Сума.

Розпочинаючи прес-конференцію Тімо Сума зазначив, що цевже четвертий за десять років незалежності України саміт. І відбуватиметься він в історичному Лівадійському палаці. В тому самому де в 1945 році відбулась відома Ялтинська конференція.

Говорячи про сам саміт Україна - Європейський Союз високопосадовий представник єврокомісії почав із справи роззслідування «афери із зникненням журналіста Гонгадзе та вбивства низки інших журналістів». Українській стороні не слід сподіватися що за своєю давністю справа забудеться,- наголосив Тімо Сума і додав , що по при заяви українських офіційних осіб, що із свободою преси в Україні вже все гаразд, насправді - це м’яко кажучи не відповідає дійсності. Тому, якщо президент Кучма декларує про так-званий «європейський вибір України, - заявив представник Єврокомісії, Кучма повинен довести це на ділі і зокрема провести ретельне, комплексне, прозоре, об’єктивне, інформаційно доступне для громадськості розслідування. Крім того, в Україні наближаються парламентські вибори і Євросоюз хоче бачити, аби ці вибори відповідали демократичним стандартам Західної Європи.

Окрім політичного діалогу важливе місце під час ялтинського саміту посідатиме тема співробітництва в енергентичному секторі. Енергетичне забезпечення України - це ключова проблема Української економіки, бо саме від енергетичного забезпечення залежить ефективна робота і продуктивність усіх промислових галузей.

Разом з тим Україна є ключовою транзитною країною у постачанні з Росії в Європу нафти та газу. Ця особливість змушує якісно оновити співпрацю між Україною і ЄС в енергетичному секторі із залученням України до виконання нової енергетичної стратегії ЄС, - зауважив Тімо Сума.

На запитання журналістів , як оцінює Європейська комісія хід економічних реформ в Україні, представник Європейської Комісії, зауважив що реформи просуваються поки-що кволо, але представлена програма реформ нового прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха та його команди вселяє оптимізм. Поки що програма знаходиться лише на папері, але вона виглядає грунтовною, чіткою і прагматичною.

Щодо торговельних взаємин з Україною і її вступу у Світову Торгову Організацію, то ЄС надає Києву, як політичну , так і технічну допомогу, однак сама Україна не спроможна виконати необхідні критерії для вступу у СОТ. Доречі, нагадаємо, що торік під час Паризького Самміту Леонід Кучма привселюдно пообіцяв, що до кінця року, тобто року який минув, Україна вступить в СОТ. Але як говорить народна мудрість: «обіцянка -цяцянка».

У зв’язку з розширенням Європейського Союзу, Київ непокоїть запровадження візового режиму , зокрема для в’їзду в Польщу, кордон з якою найдовший з усіх західних сусідів України. Це питання болюче, - зауважив Тімо Сума, - але поки що ефективних рецептів для його розв’язання немає.

Брюссельський чиновник під час прес-конференції вдався і до самокритики, заявивши, що Україна виконала свої зобов’язання стосовно закриття Чорнобильської АЕС, натомість Захід ще не прерахував україні жодного цента для добудови реакторів на Хмельницькій та Ровенській електростанціях. До цього часу не ухвалено фінансового плану, і це питання Єврокомісія ще цього місяця порушиить на раді директорів МВФ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG