Доступність посилання

ТОП новини

Саміт “Україна-ЄС” і виборчі перегони


Саміт “Україна-ЄС” і виборчі перегони

Київ, 10 вересня 2001 - Виборча кампанія в Україні офіційно ще не розпочалась, але її перебіг уже – до певної міри – впливає на взаємини України із зовнішнім світом. Принаймні, конференція “Євросоюз - Україна”, яка цими днями (10-11.09.) працює в Ялті, розглядатиме питання, пов”язані з парламентськими виборами-2002.

Зацікавленість держав – членів Європейського Союзу виборчою кампанією в Україні чимось нагадує цікавість британських джентльменів до кінних перегонів. Але якщо у випадку з кіньми джентльменів хвилює можливість заробити або втратити тисячу - другу фунтів стерлінгів, то у випадку з парламентськими виборами в Україні ставки набагато вищі. По-перше, це ймовірність вкласти мільйони фунтів у розвиток великого за розмірами й можливостями українського ринку товарів та послуг. По-друге, “закріпити тили” на Сході Європи – адже, як відомо, якраз інтереси транснаціонального капіталу спричинили поступове розширення Європейського Союзу на Схід. А отже, від складу наступного українського парламенту залежить доля іноземних інвестицій, інновацій та – у цілому - впровадження ринкових механізмів. Аби Верховна Рада виглядала по-європейськи, ЄС-івські політики мають намір уважно відстежувати перебіг виборчої кампанії та подій, які визначатимуть характер цього процесу. Як зазначив надзвичайний і повноважний посол Бельгії в Україні П”єр-Клеман Дюб”юс сон, “Наша увага буде сконцентрована на дотриманні свободи слова, свободи волевиявлення громадян, їхніх можливих пересторогах під час парламентської кампанії. Про це йтиметься на ялтинській конференції, яка працює за кілька днів до початку офіційних виборчих перегонів” – повідомив пан Дюб’юссон.

Власне, Євросоюз має рацію: адже від стабільності і демократичного поступу України залежить як її здатність бути партнером ЄС, так і бажання Союзу з нею співпрацювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG