Доступність посилання

ТОП новини

Що з Шах-Масудом?


Що з Шах-Масудом?

Прага, 11 вересня 2001 – Ситуація навколо подій в Афґаністані знову доповнилася новими рисами. Це ще раз підтверджує жорстоку боротьбу політичних сил у регіоні. Нову зацікавленість у подальшому розвитку протиборства викликав недільний замах на життя лідера антиталібської опозиції Ахмада Шах-Масуда. Бомба вибухнула у відеокамері, з якої велися зйомки інтерв’ю Шах-Масуда. Де-хто вважає, що цей замах благословили й організували Пакистан і «терорист номер один» Усама бен Ладен.

Першими про загибель Шах-Масуда повідомили таліби, вони ж другого дня, у понеділок, розпочали новий широкомасштабний наступ на позиції північного угруповання. Друге досить авторитетне джерело, американська розвідка і її представники вважають, що Шах-Масуд загинув. Однак офіційна американська влада висловила лише жаль у зв’язку із цим замахом на життя Масуда, вважаючи, що варто дочекатися більш детальної інформації про цей випадок. Досить дивну позицію займають у Душанбе, де є офіційний осідок афганської опозиції. Там ніяк не хочуть інформувати про події пов’язані із замахом на Шах-Масуда. Хоча російське агенство ІТАР-ТАРС, з посиланням на інформоване джерело в таджицькій столиці, також повідомило про загибель Масуда. До цього ж схильна і Британська БІ-БІ-СІ, стверджуючи про смерть глави антиталібської опозиції з посиланням на свої інформації з Середньої Азії.

Рідний брат Ахмад Шаха-Масуда, Ахмед Валі Масуд, котрий представляє інтереси афганської опозиції у Лондоні, стверджує у інтерв’ю Сі-ен-ен, що брат був серйозно поранений у ногу, отримав опіки обличчя, пошкодження пальців на руці і враження голови довма фрагментами шрапнелі. Однак стан Шах-Масуда ніби-то залишався стабільним.

Сусідні з Афґаністаном країни готуються провести негайну зустріч у зв’язку із замахом на лідера антиталібської опозиції. Згідно з повідомленнями іранського телебачення, зустріч має відбутися у столиці Таджикистану. У ній братимуть участь Іран, Росія, Таджикистан, Індія і Узбекистан. Виглядає так, що Пакистан відмовився від участі у цих переговорах. Посольство афганської опозиції в Душанбе продовжує стверджувати, що Шах-Масуд уцілів і докази цього найближчим часом будуть надані журналістам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG