Доступність посилання

ТОП новини

Югославiя знаходиться в гарячому регiонi повному зброї й авантюристiв. Тому теракти у США громадскiсть сприйняла з окремим хвилюванням й побоюванням


Югославiя знаходиться в гарячому регiонi повному зброї й авантюристiв. Тому теракти у США громадскiсть сприйняла з окремим хвилюванням й побоюванням

Бєлград, 12 вересня 2001 – Урядовцi висловлюють впевненiсть, що трагедiя не матиме негативних наслiдкiв на стосунки Бєлграда й Вашiнгтона, якi останнiм часом полiпшуються.

Лише кiлька хвилин пiсля першого вибуху окремi бєлградськi телевiзiйнi канали почали транслювати програму американської телемережi Сi Ен Ен. Спецiальнi передачi присвяченi подiям у США тривали до ранку. Мiнiстр закордонних справ Горан Свiланович одразу пiсля перших повiдомлень перервав вiзит до Тунiсу й у заявi для електронних масмедiа осудив злочин й зазначив, що громадяни Югославiї спiвчувають з американцями.

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца, котрий перебував у Подгорицi, головному мiстi Чорногорiї, заявив, що немає слiв, щоби висловити обурення з приводу теракту. У вiвторок вечiр, пiсля повернення до Бєлграда, глава держави провiв нараду з найближчими спiвробiтниками, серед яких були союзний прем’єр-мiнiстр, мiнiстри внутрiшнiх справ Югославiї й Сербiї та заступник начальника Генштабу. Учасники наради рiзко осудили безумнi дiї терористiв й висловили побоювання, що вони негативно впливуватимуть на полiтичнi й економiчнi стосунки у свiтi. Одночасно, югославськi урядовцi висловлюють сподiвання, що вiдносини Бєлграда й Вашiнгтона, якi щойно останнiм часом почали полiпшуватися, розвиватимуться без перешкод.

Союзний мiнiстр внутрiшнiх справ Зоран Жiвкович заявив, що вжито вiдповiдних заходiв для охорони будинку посольства США та дипломатичних представництв iнших країн у Бєлградi. Нагадаємо, що американське посольство та резиденцiю посла, разом з югославською полiцiєю, захищають й морськi пiхотинцi Сполучених Штатiв. Державне телебачення повiдомляє, що пiдвищено рiвень охорони кордону та державних iнституцiй i установ.

Теракт осудили усi бєлградськi полiтичнi дiячi й бiльшiсть полiтичних партiй, за винятком ультранацiоналiстiв. Їхнiй лiдер Воїслав Шешель заявив, що його не здивували теракти в Нью Йорку i Вашiнгтонi, оскiльки Америка “проводить терористичну полiтику, жертвою якої стали й тисячi сербiв”. Саме ультранацiоналiсти використали радiо-телевiзiйнi передачi в прямому ефiрi для висловлювання ненавистi до США. Не приховуючи радiсть, вони у дзвiнках до редакцiй заявляли: “Це довга рука Слободана Мiлошевича” або “Це їм вiдплата за бомбардування Сербiї”. Слiд сказати, що ведучi передач енергiйно протестували проти таких заяв.

Бєлградська преса та вiйськовi й полiцейськi експерти з питань тероризму вважають, що органiзатором жахливого нападу на США ймовiрно був мiжнародний терорист Осама бiн Ладен. Метою терористiв, зазначають сербськi масмедiа, було викликати рiшучу реакцiю Вашiнгтона. Яку саме та проти кого – нiхто не каже. Сербiя в минулому десятилiттi зазнала надто багато лиха й тому люди сподiваються, що драмaтичнi подiї в Америцi не матимуть прямих наслiдкiв для їхньої країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG