Доступність посилання

ТОП новини

Можливі ґлобальні зміни у зв’язку терактами у США


Можливі ґлобальні зміни у зв’язку терактами у США

Прага, 12 вересня 2001 – У перші ж години після здійснення терористичних актів в Нью-Йорку і Вашінґтоні чимало коментаторів висловили міркування про можливі зміни у ґлобальній політиці США та й в усьому світі. Більшість країн планети вчора висловилися за те, що теракти, котрі сталися у вівторок зранку в США стосуються не лише Америки але й всього світу. Історичне значення цих трагедій полягатиме, мабуть, у тому, що і Вашінґтон, і весь світ змушені будуть переглянути низку досить консервативних позицій щодо ґлобального розвитку.

Відразу ж після масштабних терористичних актів у Вашінґтоні та Нью-Йорку засоби інформації зарябіли нострадамусівськими термінами типу «переддень Апокаліпсису», «початок третьої світової війни» та іншими. Якби там не було але світ сьогодні, після трагедій у США, все більше розуміє необхідність пошуку справжньої рівноваги безпеки і відмови від своєрідного хуторянського принципу «моя хата скраю, я нічого не знаю».

Так, британські експерти вважають, що «ці терористичні акти повинні змусити Джорджа Буша переглянути американські пріорітети на Близькому Сході». Називають й іншу можливу зміну у глобальному масштабі внаслідок трагічних подій в Америці – це переорієнтація у бік створення міжнародних ґлобальних проектів супроти тероризму і відмову від національно-приватних систем захисту, які сьогодні є просто неефективні, це показали події і в Росії, і в США, і на Близькому Сході.

Чимало політичних оглядачів застерігають від помилок минулого – і закликають, насамперед США, відмовитися від поспіху з відповіддю та покараннями, бо це, на думку багатьох, викличе лише «ланцюгову реакцію насильства у всьому світі», при якій ми будемо «лише платити, платити, і платити за всіма рахунками до того часу, поки один з моментів не стане останнім у історії всього людства».

Тим часом, 12 вересня відбулися екстренні наради на рівнях міністрів закордонних справ ЄС, генералітету НАТО, представників всіх структур ООН. Йдеться про спільні заходи проти терору і єдність світу у намаганнях відвернути небезпеку катастрофи глобального масштабу, якою загрожують люди, котрі живуть своїм мисленням та свідомістю ще у позаминулому тисячолітті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG