Доступність посилання

ТОП новини

Влада. Гроші. Вибори


Влада. Гроші. Вибори

Київ, 13 вересня 2001 - Влада. Гроші. Ці терміни перед виборами набувають особливого значення і взаємозв’язку. Адже для того, щоб обійняти омріяне депутатське крісло і мати вплив, політики і політичні партії найперше думають про фінансове забезпечення своєї виборчої кампанії. Гроші не все вирішують, але у ситуації, коли більшість громадян думає про хліб насушний, фінансового впливу не варто недооцінювати. Зазвичай у такій ситуації найбільші шанси мають представники бізнес-кіл, що знаходяться під патронатом влади, і сама влада, яка становить особливе політичне утворення - партію влади. Вона має можливість використовувати так званий «адміністративний ресурс». До нього, як вже неодноразово підтверджували вибори різних рівнів, належать фонди державного фінансування, зокрема молоді і особлива роль регіонів.

У відповідності до статті 5 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» «фінансування заходів щодо соціального становлення та розвитку молоді здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, інших джерел не заборонених законодавством. Верховна Рада України при затвердженні Державного бюджету... передбачає у ньому кошти на соціальне становлення та розвиток молоді.» В тім, на думку голови Націоналістичного конгресу молоді Віктора Рога, кошти, котрі виділяються на молодіжні організації через Український національний комітет молодіжних організацій, не завжди витрачаються раціонально.

З наближенням виборів регіони набувають все більшої політичної ваги. На керівниках державних структур, як засвідчив досвід минулих виборів, покладаються особливі зобов’язання. Від їх виконання залежить політична доля регіональних лідерів. Тому задля досягнення мети, вони особливо не перейматимуться тим, що далеко не завжди дотримуватимуться законів і порушуватимуть право громадян на вільні демократичні вибори, головне - аби виконати політичне замовлення. Особливий акцент у цьому зв’язку робитьсяч на молодь, що об’єднана у своїй більшості, в Український національний комітет молодіжних організацій та місцеві відділення у регіонах. Наразі УНКМО не визначився із своєю позицією на виборах і покищо демонструє зважений підхід.

Прогнозування виборчої ситуації - справа невдячна, але, як засвідчує досвід попередніх виборів, на диво розраховувати не доводиться. Незважаючи на існуючі реалії, Молодіжний націоналістичний конгрес, за словами лідера цієї організації, має намір все-таки подати заявку на вступ до УНКМО, з тим щоб впливати на політику в молодіжному середовищі. Наскільки це вдасться, покаже час, але зараз триває процес боротьби за молодь, за її голоси, за її енергію і розум. Сама молодь також не полишає можливості поборотися за своє майбутнє, сподіваючись, що воно буде світлим і європейським.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG