Доступність посилання

ТОП новини

Кримські журналісти вимагають створення міжнародної комісії з розслідування “справи Гонгадзе”


Кримські журналісти вимагають створення міжнародної комісії з розслідування “справи Гонгадзе”

Севастополь, 17 вересня 2001 - Кримська Асоціація вільних журналістів закликала провідних правозахисників і неурядові організації України підтримати вимогу Репортерів без кордонів про створення міжнародної комісії з розслідування убивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. Текст цієї заяви кримських журналістів у понеділок передано до Радіо “Свобода”.

У заяві мовиться, що Кримська Асоціація вільних журналістів перекона в тому, що тільки незалежна комісія з розслідування - включаючи українських представників юстиції і правоохоронних органів, представників Ради Європи та ОБСЄ, українських і міжнародних правозахисних організацій, а також членів Комісії Верховної Ради України з розслідуванню справи Гонгадзе - здатні встановити, хто і за що несе відповідальність у справі про зникнення та вбивство Георгія Гонгадзе. Кримські журналісти закликали керівників міжнародних організацій та країн-членів ЄС долучитися до створення такої незалежної комісії, надавши для участі в її роботі екпертів. Як мовиться у заяві Кримської Асоціації вільних журналістів, українська влада має визнати необхідність і принципи створення такої міжнародної комісії з розслідування справи про зникнення і вбивство Георгія Гонгадзе.

Заклик Репортерів без кордонів і Кримської Асоціації вільних журналістів підтримав і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму, у заяві якого мовиться, що тільки таким чином – погодившись на створення міжнародної комісії – українська влада покаже, що бажає чесного і відкритого розслідування “справи Гонгадзе”. Рік, що минув з дня зникнення журналіста, засвідчив повну нездатність, або ж незацікавленість правоохоронних органів у розкритті цього злочину. Комітет з моніторингу свободи преси в Криму закликав офіційний Київ виявити добру волю і погодитися на допомогу закордонних фахівців для того, щоб встановити, хто відповідальний за зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

Тим часом, Комітет з моніторингу свободи преси в Криму повідомив з посилання на родичів кримського журналіста Сергія Потаманова, що той, перебуваючи в Симферопольській виправній колоній №102, 8-й день тримає голодування. На таку акцію протесту він пішов ще 10 вересня, після того, як кількома тижнями раніше адміністрація тюрми відмовила представникам Репортерів без кордонів і Комітету з моніторингу свободи преси в Криму зустрітися з ним. У своїй заяві, переданій на волю, журналіст стверджує, що після цього на нього почався тиск з боку тюремної адміністрації. Остання відмовляється підтвердити, що Сергій Потаманов оголосив голодування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG