Доступність посилання

ТОП новини

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца на 19 вересня скликав зустрiч чiльних урядовцiв Сербiї й Чорногорiї, на якiй обговорюватимуться можливостi збереження спiльної федеративної держави


Президент Югославiї Воїслав Коштунiца на 19 вересня скликав зустрiч чiльних урядовцiв Сербiї й Чорногорiї, на якiй обговорюватимуться можливостi збереження спiльної федеративної держави

Бєлград, 17 вересня 2001 – Югославiя знову чемпiон Європи. Цим разом з волейболу. Нагадаємо, що у липнi цього року чемпiонами старого континенту стали югославськi ватерполiсти, а тиждень тому – баскетболiсти. Минулого тижня десятки тисяч громадян вiтали у Бєлградi золоту збiрну з баскетболу, а у недiлю вечiр тисячi мешканцiв столицi, Нового Сада та iнших мiст святкували нову перемогу. Масмедiа присвячують велику увагу трiумфам спортсменiв й намагаються використати їх для пiдвищення патрiотичних настроїв. Вони зазначають, що мала i вбога країна – свого роду спортивний феномен. Урядовцi не забувають наголосити, що йдеться не лише про патрiотизм, а й про свого роду доказ, що успiхiв можна досягнути лише на вiльному ринку. Вони пояснюють, що спортивними органiзацiями керують колишнi спортсмени, а не полiтики, як це було ранiше. Поряд з цим, бiльшiсть елiтних спортсменiв грають в iноземних командах. Отож, роблять висновок полiтичнi дiячi, людям лише треба дати змогу змагатися за умов вiдкритих кордонiв й без обмеження заробiткiв.

Протягом вихiдних у Бєлградi вiдбулася конференцiя пiд назвою “Стратегiя реформ”, на якiй обоговорювали саме можливостi досягнення успiхiв в економiцi. В конференцiї взяли участь, сидячи поруч, глава держави Воїслав Коштунiца та прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич, якi вже кiлька мiсяцiв ведуть боротьбу за владу. Суперники збагнули, що вони, всупереч розбiжним поглядам, змушенi дiяти разом, як єдина команда.

Здається, що це збагнув i президент Чорногорiї Мiло Дюканович, який погодився прибути до Бєлграда на, як кажуть, вирiшальну нараду про майбутнє федеративної держави. Нараду скликав Воїслав Коштунiца, який зазначив, що бiльше немає часу для балансування. За його словами, є лише двi можливостi: або спокiйно розiйтися, або нарештi дiйти згоди щодо основних елементiв на яких базуватиметься спiльна держава. Якби там не завершилися полiтичнi дебати, громадян бiльше цiкавлять спорт та численнi поточнi афери. Останньою в низцi є ув’язнення Желька Сiмича, колишнього республiканського мiнiстра культури й радника екс-президента Слободана Мiлошевича. В квартирi Сiмича виявлено вкраденi предмети iз золота та картини. Полiцiя поки-що не повiдомляє чи цей скандал пов’язаний з iншим, в якому нiбито брала участь сiм’я Мiлошевича. Нагадаємо, що швейцарська полiцiя минулого тижня звернулася до бєлградської з вимогою перевiрити чи в квартирi Мiлошевичiв справдi знаходиться низка картин славних майстрiв образотворчого мистецтва, вкрадених з європейських музеїв. Представник МВС пiдтвердив, що розслiдування у зв’язку з цим тривають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG