Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні


Слідство у справі терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні

Прага, 17 вересня 2001 – Сполучені Штати продовжують пошуки організаторів терористичних актів, здійснених минулого тижня у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Головним запідозреним залишається саудівський мільйонер Осама Бін Ляден, який переховується в Афганістані під охороною режиму талібан.

Нинішнє слідство, до якого Вашінгтон залучив всі свої поліційні й розвідувальні резерви, повинно стати першим кроком у підготовці широкомасштабної боротьби з тероризмом. Згідно з останніми даними, у США заарештовано дві особи, причені до терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні, і затримано 25 інших. За словами віце-президента США, на території Сполучених Штатів можуть залишатися інші терористи, які продовжують готувати нові терористичні акти.

Крім Сполучених Штатів слідство триває також у Німеччині, Франції та інших західних країнах, де під релігійним прикриттям діють радикальні ісламські групи. Зокрема у Німеччині заарештовано три особи, запідозрені у причетності до терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. У неділю канцлер Шредер заявив, що німецька поліція приступила до нейтралізації ісламських екстремістських груп на території Німеччини, а бундестаґ незабаром розгляне новий закон, який дасть можливість урядові забороняти діяльність будь-якої організації, яка приховується за релігійним статусом і може бути причетна до терористичної діяльності.

Серед інших країн, від яких Вашінгтон очікує співпраці у слідстві і дальшій боротьбі з тероризмом - це Пакистан, Індія і Росія, а також Таджикистан та Узбекистан, які межують з Афганістаном. Нині пакистанські дипломати ведуть в Афганістані переговори із представниками талібів у справі видання Осами Бін Лядена Сполученим Штатам.

Згідно з наявними даними, до останніх терористичних актів у США можуть також бути причетні ісламські екстремістські групи з Індонезії, серед яких протягом останнього року розпочав активну діяльність Осама Бін Ляден. Перші погрози від цих груп надійшли наприкінці минулого року. Нині лідери цих груп погрозили відплатними акціями у випадку удару американських повітряних сил по базах терористів в Афганістані.

Тим часом таїландська поліція за два дні до терактів у США, тобто 9 вересня теж затримала біля будинку американського посольства в Манілі трьох арабів з оманськими паспортами, проте пізніше звільнила їх і вони негайно вилетіли з країни. Пізніший обшук помешкання, де жили затримані, виявив рештки вибухівки.

Сполучені Штати намагаються нав’язати контакти для слідства і з іншими країнами регіону. Держсекретар США Пауел заявив, що Вашінгтон нині веде переговори у справі співпраці зі слідством і такі країни, які досі не були у найліпших взаєминах зі США, зокрема із Сірією та Іраном. За словами Пауела, готовність уряду тієї чи іншої країни співпрацювати зі Сполученими Штатами визначить дальші взаємини Вашінгтона з цими країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG