Доступність посилання

ТОП новини

Переговори пакистанської делегації з керівництвом руху «Талібан»


Переговори пакистанської делегації з керівництвом руху «Талібан»

Прага, 17 вересня 2001 - Пакистансько-афганські переговори розпочалися сьогодні зранку в афганському місті Кандагар, де знаходиться штаб-квартира руху «Талібан». Пакистанська делегація передала талібам вимогу Сполучених Штатів – видати протягом 72 годин саудівського міліонера Усаму бін Ладена, який є основним підозрюваним у скоєнні терористичних актів у США. В протилежному випадку по Афганістану буде завдано військовий удар.

Пакистанську делегацію очолив керівник управління міжвідомчої розвідки Пакистану генерал-лейтенант Махмуд Ахмед. Його відомство, за повідомленням інформаційних агентств, свого часу брало безпосередню участь у створенні руху «Талібан» і має суттєвий вплив на талібів.

Пакистан є одніє із трьох країн, що офіційно визнали владу талібів, які на сьогодні контролюють приблизно 90 відсотків території Афганістану. Пакистансько-афганський кордон простягається на 2,5 тисячі кілометрів.

Керівництво Пакистану пообіцяло Сполученим Штатам всесторонню співпрацю у випадку нанесення американцями військового удару по Афганістану. Йдеться, зокрема, про відкриття повітряного простору країни для американських військових літаків, а також і можливість прибуття до Пакистану американських сухопутних військ.

Пакистанська влада, за рекомендаціями Сполучених Штатів, посилює тис на рух «Талібан». Сьогодні заблоковоно поставку нафтопродуктів до Афганістану, призупинено транзитну торгівлю, а також заморожено банківські рахунки 300 високопоставлених афганських чиновників із адміністрації талібів, а також військових і духовних осіб.

Рішення пакистанської влади надати повну пітримку Сполученим Штатам викликало хвилю протестів з боку радикальних ісламських партій і організацій Пакистану. Дехто з оглядачів не виключає можливості спалаху громадянської війни. З огляду на ситуацію в реґіоні, сьогодні пакистанські збройні сили були приведені до стану бойової готовності.

Тим часом, Президент США Джордж Буш ще у неділю висловив своє позитивне ставлення, щодо обіцянок Пакистану співпрацювати зі США у боротьбі з тероризмом. Джордж Буш повідомив журналістам, що він розмовляв по телефону з пакистанським керівником Первезом Мушаррафом і той погодився із проханням Сполучених Штатів. «Я радий, що отримав від нього таку відповідь», - заявив журналістам Джордж Буш.

Нагадаємо, що ще кілька днів тому, духовний лідер руху «Талібан» мулла Могаммад Омар схвалив рішення скликати 18 вересня у Кабулі загальнонаціональну «шуру» - раду найавторитетніших політичних і релігійних діячів, а також представників афганських племен. Очевидно, що на цьому засіданні обговорюватимуть ультиматум Сполучених Штатів, щодо видачі Усама бін Ладена, та можливість військових ударів з боку США. Лідер талібів Махаммад Омар вже пригрозив, що його влада може проголосити «священну війну» проти Сполучених Штатів, якщо Вашингтон застосує силу проти Афганістану.

Таліби звернулися за допомогою до Організації ісламська конференція, з якою вони раніше не бажали підтримувати стосунків, звинувачуючи деякі країни у недостатній чистоті мусульманської віри. Зі свого боку, Організації ісламська конференція не визнає рух «Талібан» законною владою в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG