Доступність посилання

ТОП новини

Рубрика “Четвертий парламент: час вибору”


Рубрика “Четвертий парламент: час вибору”

Київ, 19 вересня 2001 - “Поганий той солдат, який не хоче бути генералом”, - стверджував російський генералісимус Суворов. “У сумці кожного солдата є маршальський жезл”, - вважав імператор Франції Наполеон. Ким хоче бути чинний прем‘єр-міністр України Анатолій Кінах, принаймні поки що, не відомо.

Він говорить в стилі свого попередника Віктора Ющенка: багато і ні про що. Але, якщо врахувати що прем‘єр-міністр не здає свій депутатський мандат, то можна припустити, що він тримає “запасний аеродром”, під назвою Верховна Рада України.

Виборча кампанія в Україні офіційно ще не розпочалась, але її перебіг уже – до певної міри – впливає на взаємини України із зовнішнім світом. Принаймні, конференція “Євросоюз - Україна”, яка працювала у Ялті минулого тижня, максимальну увагу приділила питанням прозорості парламентських виборів в Україні. Слово – Богдані Костюк:

Україна повинна подбати за прозорість виборчої кампанії, від наслідків якої залежить, чи зможе українська держава називатися демократичною. За словами надзвичайного і повноважного посла Німеччини Дітмара Штюдеманна, від складу наступного українського парламенту залежить багато важливих речей: на європейському рівні – місце України в Європейській спільноті; на державному - доля іноземних інвестицій і можливість запустити ринкові механізми. Аби Верховна Рада виглядала по-європейськи, ЄС-івські політики мають намір уважно відстежувати перебіг виборчої кампанії та подій, які визначатимуть характер цього процесу. Як зазначив надзвичайний і повноважний посол Бельгії в Україні П’єр-Клеман Дюб’юссон, “Наша увага буде сконцентрована на дотриманні свободи слова, свободи волевиявлення громадян, їхніх можливих пересторогах під час парламентської кампанії” – повідомив пан Дюб’юссон.

Власне, Євросоюз має рацію: адже від стабільності і демократичного поступу України залежить як її здатність бути партнером Європейського Союзу, так і бажання ЄС з нею співпрацювати.

За чесні вибори висловлюються не лише іноземні дипломати, а й українські журналісти, які минулої неділі зібралися в Києві. Поважне зібрання затвердило звернення до колег і обрало громадську комісію з журналістської етики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG