Доступність посилання

ТОП новини

На сесії кримського парламенту


На сесії кримського парламенту

Севастополь, 19 вересня 2001 - Кримський парламент в середу розпочав формування нового уряду автономії. Два місяці кримські урядовці працювали в режимі “виконувачів обов’язки”. Тепер більше половини членів Ради міністрів АРК призначено, решта кандидатур розглядатимуться на жовтневій сесії кримського парламенту.

За пів години кримські депутати призначили 16 із 23 запропонованих прем’єр-міністром автономії Валерієм Горбатовим членів нового уряду Криму. Як і очікувалося більшість новопризначених урядовців – комуністи. Першим віце-прем’єром став член Компартії Лентун Безазієв, його однопартієць Володимир Казарін призначений віце-прем’єром з гуманітарних питань. Комуністи також отримали портфелі міністрів фінансів, культури, освіти, соціального захисту, а також кількох голів республіканських комітетів. Свої місця в уряді отримали й політичні кола, близькі до партії “Союз” і народного депутата України Льва Міримського. Віце-прем’єром з питань паливно-енергетичного комплексу призначено Анатолія Коцерубу – об’єднаного соціал-демократа і наближену до народного депутата України Анатолія Франчука особу.

А от близькі до екс-прем’єра Сергія Куницина депутати, які були членами попереднього уряду – Василь Кисельов і Геннадій Говорущенко відмовилися увійти до нової Ради міністрів АРК, хоча їхні кандидатури пропонував сам Валерій Горбатов. На думку місцевих спостерігачів обидва, отримавши непогані посади в державних структурах, які підпорядковані безпосередньо Києву, мають намір залишатися в опозиції Леоніду Грачу.

Ще п’ятьох претендентів на урядові місця депутати не ухвалили. Як відзначили місцеві спостерігачі, це – висуванці самого Валерія Горбатова, професіонали у своїй галузі, які, однак, не мають підтримки комуністів і партії “Союз”. Втім, прем’єр не образився, в усякому випадку він так заявив журналістам. Водночас, він не має наміру відмовлятися від своїх висуванців: (*) “ На поталу якимось політичним амбіціям я нікого здавати не збираюся, всі люди працюватимуть. Для мене сьогодні насамперед важлива не політизація Ради міністрів, а найголовніше – піти від неї і перейти до конкретних виробничих питань, до розв’язання економічних проблем. Зрозуміло, що те, як сьогодні голосували депутати – це політика. Але я це сприймаю спокійно, я б здивувався, якби все пройшло гладко”, - сказав кримський прем’єр Валерій Горбатов.

Новий уряд автономії сформовано лише на 60%, решту кандидатур на вакантні посади прем’єр обіцяє назвати у жовтні. Але вже зараз можна сказати, що на роботу Ради міністрів АРК та її голови суттєво вплине два чинника: залежність прем’єра від комуністів, трудовиків і партії “Союз”, а какож тимчасовий статус уряду, який працюватиме лише пів року – до березневих парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG