Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація під загрозою – причини внутрішні і зовнішні


Приватизація під загрозою – причини внутрішні і зовнішні

Прага, 19 вересня 2001 ― Програма приватизації знову під загрозою. Знайти західного інвестора для українських підприємств українському уряду буде ще важче через уповільнення світового розвитку, а також небажання співпрацювати з уже існуючими західними інвесторами в Україні, вважає експерт варшавського Центру Східних Досліджень Аркадіуш Сарна. Серед бажаючих купити українські компанії можуть знову опинитися лише російські енергетичні фірми, які отримують дотакові прибутки від високих цін на енергоносії.

Наступного року уряд очікує отримати близько 6 мільярдів гривень від приватизації головним чином найпривабливіших українських компаній – Укртелекому, Українських авіаліній та обласних енергопостачальних компаній. Але західні оглядачі не переконані, що уряд дійсно має намір продати ці компанії, як він говорить, західним стратегічним інвесторам, бо останнім часом темпи приватизації помітно уповільнились. Говорить аналітик пальського Центру Східних Досліджень, що у Варашаві, Аркадіуш Сарна:

«Приватизація після відставки уряду Ющенка на жаль не йде по плану надходження від приватизації відстають від програми надходжень. Є якась загроза того, що не буде цей план реалізовано. Так що приватизація зараз під великим знаком запитання.»

Крім цього, польский експерт говорить, що і напружена політична ситуація напередодні виборів не сприятиме зацікавленню потужніх західних компаній у купівлі українських фірм. А тому слід очікувати, що основні покупці знову будуть зі Сходу:

«Перед виборами не буде клімату для продажу таких великих підприємств. Україні потрібні західні гроші передовсім, російські дуже корисні, здавалосі-би, якщо йде про приватизацію нафтового сектору, ці гроші зпрацювали, як говориться. Але в Україні покищо не має західного великого капіталу. А ці приватизації обленерго на початку року – є дуже велика контроверсія, що уряд Кінаха не хоче реалізувати зобов’язання, котре прийняв перед західними інвесторами уряд Ющенка і західні інвестори, котрі вклали гроші і купили декілька обленерго на початку року думають про те, щоби рівень інвестицій, котрі вони захотіли вкласти, зменшити. Це дуже поганий сигнал для західних інвесторів.»

На думку Аркадіуша Сарни, прихід в Україну російських інвесторів, які зараз мають великі прибутки від продажу нафти, триватиме доти, доки не буде створено умов для західних компаній, але тим часом Україна ризикує перетворитися на «економічну Малоросію». Пояснює Аркадіуш Сарна:

«Російські інвестори були і перед, так називаємою реприватизацією, вони були присутні через підставні фірми, через українські фірми. Вони будуть і будуть приходити в Україну для того, щоб умови праці на Україні для російських інвесторів дуже схожі на умови праці самої Росії. Вони мають дуже великі прибутки від продажу по великих цінах нафти, їм треба десь вкласти ці гроші і це Україна дає ще багато можливостей. Думаю, що ще довгий час будемо чути про великі російські інвестиції в Україні. Бізнесовий клімат, умови господарювання будуть просто схожі на російський. Україна буде, можна сказати, по економіці такою «малоросією». Це ми не хочемо казати про Україну в політичному сенсі, в економіці так і відбувається.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG