Доступність посилання

ТОП новини

Захисту від терору тим часом небагато


Захисту від терору тим часом небагато

Прага, 19 вересня 2001 — Після минулотижневих терористичних нападів на США в усьому світі посилено міркують над тим, що робити в разі нових актів тероризму. Відповіді наразі невтішні.

Що робити, коли наступного разу в руках нападника буде не ніж чи різак для картону, а щось значно руйнівніше — як-то хімічна чи біологічна зброя?

Багато експертів уважають, що питання про такий напад треба ставити не «чи станеться це?», але «коли це станеться?» — така думка пролунала на одному з нещодавніх слухань у Конґресі США.

Фахівці побоюються, що нові акти тероризму можуть бути зовсім відмінні від того, що відбулося 11 вересня — і констатують, що найласіша мета терористів, Сполучені Штати, до цього не готові.

Хімічна зброя може спричинити тисячі смертей. Біологічна — сотні тисяч.

На думку експертів, найімовірніші хімічні агенти — нервово-паралітичні гази на кшталт зарину чи VX-газів, що «вимикають» нервову систему, або ж гірчичний газ, що викликає смертельні внутрішні й зовнішні нариви. Біологічні ж — сибірка, яка вбиває близько 90 відсотків заражених, чи віспа, що призводить до смерті близько 30 відсотків хворих, зате дуже заразна.

Тим часом у звітах для Конґресу США вже два роки повідомляють, що здатність країни до дієвої відповіді на біологічний чи хімічний терор підірвана «поганим контролем у відповідних службах і браком необхідних потреб», а простіше кажучи — придатних до вживання вакцин чи медикаментів на всіх не вистачить.

Не забувають і про сценарій, подібний до 11 вересня. І знову нові небезпеки — скажімо, тарану літаком атомної електростанції. Більшість АЕС, спроектованих у 1960 – 70-х роках, — так само, як і Світовий торговельний центр у Н’ю Йорку, — більш-менш розраховані витримати удар менших літаків, які існували в той час. Міжнародне агентство з атомної енергії визнає, що врятувати атомну електростанцію від прямого влучання сучасного авіалайнера практично неможливо.

У цивільній авіації запроваджують озброєну охорону в польоті. Американські авіалінії нарешті починають приставати й на думку відокремлювати пілотську кабіну неприступною перегородкою, ба й облаштувати цілком ізольовані кабіни, і з власними туалетами й кухнями, закриті протягом усього польоту, щоб можливі нападники не мали змоги безпосереднього контакту з пілотами.

І ще одна зміна — зміна політики ставлення до терористів — може відгукнутися на пасажирах-заручниках. До подій минулого тижня, каже речник Асоціяції повітряного транспорту США Ал Прест, уважалося, що суспільство не потерпить, коли викрадачеві дозволять здійснити погрозу вбивати «по заручникові щохвилини, якщо літак не буде посаджено в певному місці чи якщо кабіну не відкриють. Тепер, після 11 вересня, – вважає представник американського об’єднання цивільної авіації, – таке ставлення доведеться переглянути».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG