Доступність посилання

ТОП новини

Афганські таліби намагаються врятувати обличчя


Афганські таліби намагаються врятувати обличчя

Прага, 20 вересня 2001 — Рада улемів — ісламських мудреців — Афганістану ухвалила в четвер половинчасте рішення, намагаючись відвернути цілком можливий американський удар по їхній країні. Але їхня ухвала не задовольняє Сполучені Штати.

Афганські авторитети ісламу, що зібралися в Кабулі, заявили: уряд талібів мусить попросити головного підозрюваного в організації минулотижневих терактів у США Осаму бин Лядина добровільно виїхати з Афганістану.

Остаточну ухвалу має зробити верховний провідник руху Талебан, мулла Мохаммад Омар. Але учасники наради, що є водночас міністрами уряду талібів, підтверджують: режим, заснований на жорсткому трактуванні ісламу, зобов’язаний виконати постанову улемів. Оглядачі ж зауважують, що нарада мудреців майже напевно отримала й схвалення мулли Мохаммада Омара — який сам на неї не приїхав.

Та залишається ще чимало питань. Коли Осама бин Лядин має виїхати з Афганістану? У рішенні ради релігійних авторитетів про терміни не йдеться. Куди йому подітися? Навряд чи хоч яка країна світу офіційно прийме його. І врешті — чи захоче взагалі виїжджати сам натхненник радикалізму, на фінансовій і матеріяльній підтримці якого, як уважають, і тримається зараз значною мірою режим талібів?

До того ж рішення афганських улемів не містить того, чого домагаються і США, і Рада безпеки ООН: негайної видачі Осами бин Лядина. Нічого не мовиться й про подальшу долю численних таборів його прихильників — тисяч ісламських радикалів із усього світу. У постанові натомість закликано ООН і Організацію Ісламська конференція, що об’єднує 52 мусульманські держави, розстежити звинувачення на адресу мультимільйонера.

«Ми намагалися знайти вихід, який урятував би нашу країну й вирішив проблему нашого гостя», – цитують агентства слова учасників наради.

Ухвала закликає США не завдавати удару по Афганістану — але Сполученим Штатам такої ухвали замало.

Якщо ж американський напад станеться, чільні представники афганського духовенства оголосять джигад — священну боротьбу на захист ісламу. Ба більше, джигад буде проголошено й проти всіх, хто стане на домомогу США — а це погроза в першу чергу проти сусіднього Пакистану, влада якого донедавна була головною підпорою талібів, а тепер проголосила повну підтримку можливій американській воєнній акції.

А тим часом триває війна слів. Сполучені Штати в відповідь на постанову улемів повторили: Осаму бин Лядина необхідно видати — від талібів чекають не слів, а дій. Таліби ж нагадали: Афганістан має «підтверджені історією можливості» захиститися від американського нападу…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG