Доступність посилання

ТОП новини

Управління Верховного комісаріату ООН з питань біженців стурбоване ситуацією в Афганістані


Управління Верховного комісаріату ООН з питань біженців стурбоване ситуацією в Афганістані

Прага, 21 вересня 2001 ― Військовий удар по Афганістану, на думку оглядачів, скоріш за все, є невідворотнім. Сполучені Штати наполягають на негайній видачі Усама бін Ладена – головного підозрюваного в організації терористичних актів 11 вересня, і продовжують нарощувати свої військові сили в азійському реґіоні.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш, виступаючи учора ввечері перед обома палатами американського конгресу, у рішучій формі заявив про вимогу, аби керівництво афганського руху «Талібан» видало усіх терористів, що переховуються на території Афганістану, у першу чергу - керівника організації «Аль-Каеда» Усаму бін Ладена. За словами американського президента, ця вимога не є предметом обговорення, питання стоїть так: «або таліби видадуть терористів, або розділять разом з ними їхню долю».

«Сполучені Штати з повагою ставляться до народу Афганістану, але ми засуджуємо рух «Талібан», - наголосив Джордж Буш.

Тим часом, Управління Верховного комісаріату ООН з питань біженців поспіхом намагається допомогти тій частині афганського цивільного населення, яке намагається покинути своїю країну з огляду на можливі військові дії.

В Афганістані вже протягом тижня триває відтік населення з міст, яке перебирається до сільської місцевості, де немає військових об’єктів. А значна частина афганського населення втікає до сусідніх країн ― Пакистану й Ірану.

З огляду на це, Верховний комісар ООН з питань біженців Руу Люберс закликав усі держави, включно із тими, що межують з Афганістаном, тримати кордони відкритими для афганських біженців, і звернувся до країн-донорів додатково виділити 6 мільйонів доларів для покриття термінових витрат, у зв’язку з розгортання інфраструктури Управління верховного комісаріату ООН з питань біженців у цьому реґіоні.

У поширеному 20 вересня прес-релізі мовиться, що управління ООН з проблем біженців планує відновити 80 таборів для афганських біженців на північному-заході Пакистану, у яких мало б розміститися до 800 тисяч осіб.

А влада Ірану погодилася, на прохання ООН, розгорнути нові табори для 200 тисяч біженців із Афганістану. За даними іранської влади, близько однієї тисячі афганських біженців вже перебувають на кордоні поблизу прикордонного афганського міста Зарандж, а 500 афганских утічкачів потрапили цими днями до Ірану з території Пакистану.

Багато афганських біженців, не чекаючи на офіційний дозвіл, намагаються нелегально перебратися, як до Ірану так і до Пакистану. Так, якщо за даними ООН протягом останніх днів до Пакистану легально потрапило близько 15 тисяч осіб, то за повідомленням інформаційних агентств, кількість нелегальних міґрантів, які перетнули афгансько-пакистанський кордон протягом останнього тижня, є значно вищою. Управління Верховного комісаріату ООН з питань біженців закликає утриматися від виселення афганців, які незаконно перетнули кордон, до врегулювання ситуації в Афганістані.

Кілька десятків тисяч афганських біженців на сьогодні перебувають на кордоні з Пакистаном в районі пункту Туркам. За твердженням очевидців, таліби намагаються не пропускати людей до кордонів, влаштовуючи на дорогах перевірки документів.

Загалом, в результаті понад 20-річної громадянської війни в Аганістані, а також радянсько-афганської війни, до Ірану втекло близько 2 мільйонів афганців і понад 2 мільйони афганських біженців опинилися на території Пакистану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG