Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде у Севастополі пам’ятник Сталіну?


Чи буде у Севастополі пам’ятник Сталіну?

Севастополь, 24 вересня 2001 - Президія Севастопольської міськради сьогодні не включила до порядку денного чергової сесії міської ради, яка має розпочатися у вівторок, питання про встановлення у Севастополі пам’ятника Сталіну. Проти увічнення в цьому місті пам’яті кривавого радянського диктатора висловилися кілька десятків місцевих політичних і громадських організацій, які об’єдналися в Антисталінський комітет.

Представники Антисталінського громадського комітету звинуватили місцеву владу у порушенні Конституції України, закону “Про реабілітацію жертв політичних репресій” і закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, оскарживши наміри міської влади у прокуратурі Севастополя. До правоохоронних органів надійшли заяви від десятків мешканців Севастополя, які постраждали від сталінського режиму.

Заступник голови регіонального меджлісу Талят Сулейманов у своїй заяві пише, цитую: “Вся моя сім’я в травні 1944 року на підставі Постанови Державного Комітету Оборони СРСР, підписаного Йосипом Сталіним, була піддана насильницькій депортації за національною ознакою у зв’язку з приналежністю до кримськотатарського народу. Роки депортації призвели до злиднів і завдали страждань мені, моїй родині та усьому нашому народу. Акція, здійснена сталінським режимом, дістала правову оцінку в різних нормативних актах, ухваленних вищими законодавчими органами СРСР та України”, кінець цитати. На думку юристів Севастопольської правозахисної групи, які підготували спеціальний правовий коментар, дії севастопольської влади суперечать чинному законодавству і в деяких моментах несуть склад злочину.

Представники ж лівої більшості у Севастопольській міськраді тим часом посилаються на звернення ветеранських організацій і заявляють про наміри продовжити свої зусилля з увічнення пам’яті кривавого Сталіна у Севастополі. За словами голови Севастопольської міськради, лідера місцевих комуністів Василя Пархоменка, за встановлення пам’ятника генералісімусу уже підписалися понад 12 тисяч мешканців міста. Правда, проти – 10 тисяч.

Поки що комуністи відступили. Схоже, вони не очікували такого спротиву громадськості. Втім, за словами координатора Антисталінського комітету Миколи Владзимирського, невключення питання про пам’ятник президією – не означає, що це питання не поставлять депутати під час самої сесії. Саме тому у вівторок під стінами міськради зберуться на мітинг ті, кому не байдуже, що кривавий Сталін може повернутися до Севастополя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG