Доступність посилання

ТОП новини

23 вересня виповнився 101 рік від народження українського вченого та політика Володимира Кубійовича


23 вересня виповнився 101 рік від народження українського вченого та політика Володимира Кубійовича

Київ, 24 вересня 2001 - Володимир Кубійович народився 23 вересня 1900 року у селі Матієвій на Лемківщині. 1918 року його навчання в Яґеллонському університеті у Кракові було на півтора роки перерване через службу в артилерії Української Галицької Армії. Відомий географ та демограф, Кубійович упродовж одинадцяти років викладав у Краківському університеті, звідки був 39-го року звільнений за українофільство.

У середині квітня наступного року професор Українського Вільного Університету Кубійович очолив Український Центральний Комітет у Кракові і невдовзі зумів надати діяльності цієї благодійної установи політичного характеру. Він організував допомогу українським біженцям та дітям-сиротам Прикарпаття, домігся визволення з німецького полону дев’яноста тисяч галичан і допоміг уникнути арешту трьомстам громадянам, переважно євреям. Заходами керованого Кубійовичем Комітету у Західній Україні була відновлена мережа українських громадських організацій, розгромлена польською владою у тридцяті роки.

У листопаді 41-го року Кубійович намагався отримати дозвіл німецької влади на організацію українських військових загонів для захисту населення від радянських партизан. У квітні 43-го року він на чолі Військової Управи у Львові керував створенням дивізії «Галичина». А наступного року Кубійович закликав командування Української Повстанської Армії та польської Армії Крайової припинити взаємну збройну боротьбу.

12 березня 45-го року у Веймарі Кубійович був обраний заступником голови Українського Національного Комітету. Його зусиллями вояки Першої Української дивізії, що воювали проти комуністичних партизан у Югославії, були врятовані від передачі їх Радянському Союзу.

Після війни Кубійович мешкав у Німеччині та Франції, очолював Наукове товариство імені Шевченка в Європі. Він був автором близько вісімдесяти наукових праць, видавцем і головним редактором п’ятнадцятитомної «Енциклопедії українознавства». Володимир Кубійович помер 2 листопада 1985 року у Парижі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG