Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми порушення письма та читання у школярів частіше зустрічаються у хлопчиків


Проблеми порушення письма та читання у школярів частіше зустрічаються у хлопчиків

Київ, 25 вересня 2001 - Майже в 4 рази. Згідно зі спостереженнями вчених, доведена генетична схильність до таких дизфункцій. Дизлексія – це порушення читання. Здебільшого при цьому дитина пропускає або додає непотрібні звуки, читає не швидко, може плутати місцями букви. При дизлексії тексти “на вухо” сприймаються важко, порушується розпізнавання близьких за звучанням звуків – Б-П, Ж-Ш.

При дизграфії – це порушення письма, коли діти допускають багато помилок під час диктанту, навіть списування тексту є проблемою. Для таких дітей практично не існує велика буква, розділові знаки.

На загал, дизграфіками і дизлексиками стають практично всі діти, які прийшли до школи, не знаючи алфавіту. Лікар-невролог, к.м.н. Вікторія Крилова з цього приводу зазначає, що почасти у дітей виникнення таких дизфункцій обумовлено незрілістю головного мозку. Раніше діти йшли до школи у семирічному віці. І це було добре. Оскільки для правильного письма у дитини має бути сформована координаційна система, за яку відповідає мозочок. А він дозріває якраз до семирічного віку. Тому дитині , яка йде до школи в 7-ми річному віці, навчитися писати значно простіше, ніж тій, яка починає вчитись у шість років. Раніше дітей вчили спочатку читати, а вже потім писати. Кажучи про затримку розвитку головного мозку лікар –невропатолог зазначає, що це може залежати і від того, як проходили вагітність і пологи у матері. Однак термін “затримка” передбачає можливість у подальшому виправити ці дефекти. І добре було б перед тим як віддати дитину в 6 років до школи, проконсультуватися у невропатолога чи психоневролога. Для дитини це дуже важливо, оскільки фізично вона може бути не готова до навчання. Тому у таких розвивається відчуття власної неповноцінності і в колективі вони як правило є в ізоляції.

Аби допомогти дитині, що страждає від дизлексії та дизграфії, перш за все слід провести комплексну діагностику і встановити можливі причини виникнення таких дефектів. Згодом без втручання кваліфікованого логопеда не обійтись, адже в такій ситуації слід застосувати спеціальні мовні ігри, магнітну абетку для складання слів, виділяти граматичні елементи слів. Дитячі психологи у таких випадках радять батькам допомогти подолати дитині відчуття власної неповноцінності. При цьому вони нагадують, що протягом перших років навчання шкільну програму одні діти проходять простіше і на вивчення домашніх завдань у них іде менше часу, іншим доводиться сидіти над ними протягом цілого дня. І при цьому не слід забувати, що дизлексія та дизграфія - це не затримка розумового розвитку, а мінімальні мозкові дизфункції , при яких слід активізувати роботу кори головного мозку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG