Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські прикордонники зміцнюють кордон з Україною, чекаючи на хвилю мігрантів з Афганістану


Білоруські прикордонники зміцнюють кордон з Україною, чекаючи на хвилю мігрантів з Афганістану

Мінськ, 26 вересня 2001 - Поки в столиці Білорусі врочисто відкривають ділову зустріч "Мінськ-Київ 2001", білоруські прикордонники в Гомельскій області роблять додаткові заходи, аби спинити незаконну міграцію афганців до України напередодні можливої війни. Проте нелегали вільно їдуть до Білорусі через відкритий кордон з Росією.

Сьогодні в Мінську розпочалася ділова зустріч білоруських та українських господарників та бізнесменів з назвою "Мінськ-Київ 2001". Організаторами є Мінське відділення Білоруської торговельно-промислової палати й така ж палата з Києва.

З цього приводу в столиці Білорусі багато говорять про слов’янське братерство та нове зміцнення економічних зв’язків, порушених після ліквідації СРСР.

А тим часом в Гомельскій області на кордоні з Україною готуються до війни - звісно, не з українськими сусідями, а з Афганістаном, звідки до Білорусі постійно їдуть біженці.

Нову групу з 20 афганських утікачів, що намагалися перетнути кордон та потрапити до України, було затримано вже після терористичних актів у Нью-Йорку та Вашингтоні. Тепер ці афганці перебувають під арештом в Гомелі, прикордонники визначають їх особи та перевіряють, чи не воювали вони в Чечні.

Як передає гомельський кореспондент Радіо Свобода, до Білорусі афганці приїхали з Росії. Це вже друга за останній місяць велика група нелегальних мігрантів. При кінці серпня білоруські прикордонники затримали на кордоні з Україною 36 утікачів, передусім афганців, серед яких було 5 індусів. В Україну вони потрапити не спромоглися - їх видворили назад до Росії. Проте російську ділянку білоруського кордону ніхто не контролює, бо це внутрішній кордон "Союзної держави Білорусі та Росії", і переважна більшість депортованих мігрантів знов вертається до Білорусі.

Через те, що можлива нова хвиля біженців з Афганістану, гомельські прикордонники зміцнюють охорону кордону з Україною. Про це розповів заступник командира прикордонного загону полковник Аляксандр Сулім:

“Особливості охорони кордону ми надто не розкриваємо. Але можу сказати, що ми додатково висилаємо прикордонні загони на певні ділянки державного кордону, де очікуємо оживлений рух незаконних мігрантів. Зміцнюємо також кордон технічними засобами охорони"

За його словами, лише цього року білоруські прикордонники затримали 186 осіб, які спробували незаконно перетинати кордон. Це вдвічі більше, ниж минулого року. Майже третина всіх затриманих з Афганістану.

Заклопотаність білоруських прикордонників, що працюють на кордоні з Україною, викликає відкритий кордон Білорусі з Росією. Хоча, за словами Аляксандра Суліма, є досить інтенсивний обмін оперативною інформацією з Федеральною прикордонною службою Росії, саме з російських теренів до Білорусі найчастіше прибувають нелегальні мігранти. Частина з них намагається потрапити до Польщі, Литви або Латвії, але тепер є ще український вектор афганської міграції через білоруську територію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG