Доступність посилання

ТОП новини

Росія робитиме усе можливе, аби уникнути зростання американського впливу у Середній Азії – російський експерт


Росія робитиме усе можливе, аби уникнути зростання американського впливу у Середній Азії – російський експерт

Прага, 26 вересня 2001 ― Підкреслюючи важливість події, російське теебачення перервало свої передачі для прямої трансляції промови президента Володимира Путіна про позицію країни щодо боротьби з тероризмом. Однак експерти зауважують, що нічого нового російський президент не сказав, а його дії вони розцінюють, як намагання зупинити поширення американського впливу у Середній Азії у зв’язку із підготовкою відповіді на терористичну атаку.

У своїй заяві російський президент підтримав боротьбу США проти тероризму, якому сприяє режим Талібану в Афганістані. «Росія постачає та має намір і надалі постачати всю інформацію, що ми маємо про інфраструктуру та місце перебування міжнародних терористів та їхніх тренувальних баз. По-друге, ми готові запропонувати російський повітряний простір для літаків із гуманітарною допомогою для реґіону, в якому вестиметься антитерористична акція. По-третє, ми узгодили свою позицію з наишми союхниками, включно із середньоазійськими країнами».

Російський президент також заявив, що Росія посилить свою підтримку Північного Альянсу, головної опозиції проти Талібану в Афганістані. Президент Путін особливо підкреслив бажання Росії надати Північному Альянсу зброю та військове обладнання.

Деякі оглядачі уже встигли зробити висновок, що Росія встала на бік США у справі боротьби з тероризмом. Однак російський військовий експерт Павєл Феленгауер закликає не робити поспішних висновків, оскільки Путін виключив військову підтримку з боку Росії. Феленгауер вважає, що заява Путіна про узгоджену позицію Росії та середньоазійських країн означає, що на думку російського керівництва, США повинні перестати домовлятися з цими державами окремо від Москви.

«Росія дозволить лише гуманітарні польоти. Це означає, що військові літаки, або літаки, що переноситимуть віськове обладнання, не будуть допущені. Крім того, Путін заявив, що ця позиція узгоджена з середньоазійськими країнами, що означає, що американці не зможуть створити там свої бази». Таким чином, російський експерт робить висновок, що «Путін зробив ясну заяву, що американські військові не запрошені до Середньої Азії, і Росія робитиме усе можливе, аби вони туде не потрапили».

Інший військовий експерт з лондонського Інституту Стратегічних Досліджень, Оксана Антоненко, вважає, що у заяві Путіна все ж були нові елементи. Зокрема у тій частині, де йшлося про постачання зброї афагнській опозиції. На її думку, Росія може почати постачати зброю безкоштовно, а також надати Північному Альянсу новіші типи зброї.

На думку Павла Феленгауера, заява Путіна була ще далеко не останнім словом Росії щодо її співпраці зі США у боротьбі з тероризмом. «Путін відкрито сказав, що Росія готова торгуватися, і є багато позицій, таких як розширення НАТО, Національна Протиракетна Оборона, Чечня, де Росія хотіла б домогтися поступок від США в обмін на свою підтримку», вважає російський військовий експерт Павел Феленгауер.

Але ці переговори не будуть простими для Росії. Поки що, щонайменше по одному з названих пунктів, позиція США залишається незмінною. «Ми продовжуємо закликати російський уряд утриматися від військових дій, що загрожують добробуту та законним інтересам Чеченського народу», заявив речник Державного Департаменту США у вівторок, на дургий день після заяви Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG