Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародне слідство у справі терактів у США


Міжнародне слідство у справі терактів у США

Прага, 28 вересня 2001 – У четвер представники Федерального бюро розслідувань повідомили, що ФБР і Центральне розвідувальне управління у співпраці зі службами безпеки європейських країн відвернули два нові терористичні акти проти американських об’єктів у Європі, проведення яких було заплановане після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Останніми днями у європейських країнах заарештовано понад двадцять осіб, пов’язаних із саудівським терористом Осамою Бін Ляденом.

Серед запланованих терористами об’єктів було посольство США у Парижі, а також військове представництво США при НАТО в Брюсселі. У кількох європейських країнах, зокрема у Бельгії, Франції, Іспанії та Великобританії проведено нові арешти людей, які планували ці нездійснені терористичні акти. При цьому виявлено також зброю, вибухівку, численні підроблені документи і гроші в готівці. Серед інших заарештовано помічника Бін Лядена Дямеля Беґала, який займався збиранням інформації про можливі об’єкти чергових терористичних актів. Беґал, якого допитав французький суддя в Дубаї, допоміг пролити світло на терористську конспіративну мережу не лише на території Європи. Цей арешт допоміг також відвернути низку запланованих терористичних актів і вийти на дальших терористів Осами Бін Лядена.

Іспанська поліція повідомила, що вона вже віддавна стежила за групою алжірців, проте не мала достатніх підстав для їхнього арешту. Після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні 11 вересня запідозрених заарештовано і затримано низку речових доказів підготовки до терористичних актів. Заарештовані, як виявилося, були пов’язані із тунісцем Нізаром Трабельсі, якого бельгійська поліція заарештувала дещо раніше, тобто 13 вересня за підозрінням у підготовці терористичного акту проти дипломатичної місії США при НАТО. Дальші арешти проведено у Франції, Великобританії і Голландії. Більшість із затриманих були пов’язані між собою і з саудівським терористом Осамою Бін Ляденом, який, згідно із припущеннями, і далі залишається на території Афганістану.

Представники Федерального бюро розслідувань США повідомили також, що на підставі зібраних даних вони мають підстави вважати, що дальші терористичні акти плановано також на території Сполучених Штатів. Серед іншого затримані або заарештовані у США особи цікавилися сільськогосподарськими літаками для розсівання міндобрив або біологічних субстанцій, а також автоконтейнерами і цистернами для перевезення отруйних речовин. На думку фахівців із ФБР, об’єктами для запланованих терористичних актів можуть бути електростанції і міські водозбірники із запасами води. Серед виявленої у затриманих літератури видно, що метою терористичних актів мав би стати параліж американської економіки.

Представники вищого керівництва Федерального бюро розслідувань повідомили також про відвернення або ударемнення інших терористичних актів, запланованих протягом останніх років. Дані про ці факти не оприлюднено, за винятком запланованого терористичного акту в аеропорту Лос-Анджелеса під час відзначення тисячоліття міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG