Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з постійним представником України при ООН послом Валерієм Кучинським


Інтерв’ю з постійним представником України при ООН послом Валерієм Кучинським

Вашингтон, 28 вересня 2001 - 12 вересня, в штаб-квартирі ООН відбулася церемонія вручення вірчих грамот Постійного представника України при ООН, Надзвичайного і Повноважного Посла України Валерія Кучинського Генеральному секретарю Кофі Аннану. “Терористичні акти в американських містах з болем і жахом було сприйнято в Україні. Події 11-го вресня – це цинічний і брутальний виклик усій людській цивілізації” – заявив посол України. Представництво України внесло деякі пропозиції у цій справі. Як їх запроваджують у життя – це тема розмови з послом Валерієм Кучинським.

Пане посол, минуло понад два тижні від жахливих терактів в Нью-Йорку, Вашингтоні та Пенсильванії. Як Ви оцінюєте дотеперішні дії та підхід адміністрації Сполучених Штатів щодо боротьби з міжнародним тероризмом, і насамперед непоспіх із застосуванням сили проти підозрюваних терористичних угрупованнь, їхніх спонсорів та країн, що надають їм притулок?

Валерій Кучинський

Україна повністю підтримує, приєднується і фактично бере участь у ґлобальній антитерористичній коаліції. З першого дня були проголошені офіційні заяви президента, уряду України, парламенту, в яких ішлося про рішучу підтримку міжнародних заходів, спрямованих на боротьбу саме з тероризмом. Дуже важливо, мені здається, те, що в Україні президент звернувся до народу з приводу цієї жахливої акції. Крім того, останні рішення українського уряду, зокрема, про надання повітряного простору для військово-транспортної авіації США, це ще один приклад, як Україна реагує на ці жахливі дії фанатиків. Щодо непоспіху, я б сказав, що така трохи вичікувальна позиція уряду Сполучених Штатів мені подобається. Тому що вони не вдалися до швидких емоційних кроків у вигляді швидких каральних ударів, а почали організацію міжнародної, ґлобальної коаліції, коаліції світової спільноти – це перше. По друге, США провадять необхідну дослідницьку, якщо можна так сказати, роботу, щоб справді з’ясувати винуватців – хто?.. Ми знаємо зараз, що бін Ладен, що його групи, але знайти виконавців, людей, які були пов’язані з цим – це копітка праця, й мені здається, саме це роблять зараз американці. Я особисто вважаю, що це абсолютно правильне рішення, а головне, що зараз у світі створюється ґлобальна коаліція проти світового тероризму.

Михайло Мигалисько

Днями, промовляючи на Пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Ви наголосили на вирішальній ролі, яку має відіграти ООН “у створенні відповідних інституційних рамок боротьби з міжнародним тероризмом”. Якою є реакція на пропозицію України “нагальної потреби створення нової структури для боротьби з міжнародним тероризмом”?

Валерій Кучинський

Я б сказав, що поки-що реакція така досить обережна, оскільки зараз дипломати, офіційні представники американського уряду перейняті трохи іншими питаннями: як правильно відреагувати, які правильні рішення треба ухвалити. Ця ідея, яку ми запропонували, викликала певний інтерес. Ми ще офіційно її не вносили, тобто це ідея поки-що тільки на рівні ініціативи, тому що вона повинна пророблятися експертами в різних країнах, якщо ми будемо створювати новий міжнародний орган. Проте, не відкидаю можливості зміцнення чинних механізмів в Організації Об’єднаних Націй. Створення більш вагомого центру в секретаріаті ООН, скажімо, тому, що зараз там – невеличкий підрозділ, в якому працюють дві особи, уявляєте?.. Йдеться про те, щоб нова організація або новий орган, які буде створено, займався, насамперед, питаннями реалізації інструментів, юридичної бази, які вже існують. Ви знаєте, що існує вже 12 універсальних конвенцій з питань боротьби з міжнародним тероризмом, але органу, який би займався питаннями реалізації, досі немає. Йдеться про орган, який би координував зусилля окремих держав, інших організацій. Тому я думаю, загалом перші відгуки досить позитивні. Звичайно, ми зараз не говоримо про те, щоб завтра вирішити про створення цієї організації, але перша реакція досить позитивна. Я хотів би додати, що певною мірою нова ініціатива України продовжує пропозиції країн ГУУАМ, внесені на минулій сесії Генеральної асамблеї ООН, під час Асамблеї Тисячоліття. Як ви пам’ятаєте, Узбекистан від імені ГУУАМу запропонував створити центр боротьби з міжнародним тероризмом. Зараз ця ідея, так би мовити, продовжується і, можливо, ідея про створення міжнародної організації буде офіційно внесена від імені країн ГУУАМ.

Михайло Мигалисько

Україна оголосила ще одну ініціативу, а саме “скликати найближчим часом надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН на рівні міністрів закордонних справ, щоб обговорити проблематику боротьби з міжнародним тероризмом”. Як далеко просунулася ця справа, адже позитивною, принаймні як нам відомо, була перша реакція на вашу пропозицію?

Посол Валерій Кучинський

Так. Реакція була позитивна і вона такою залишається. Річ у тому, що з огляду на ці останні події було перенесено початок загальної дискусії на сесії Генеральної асамблеї ООН, в якій завжди беруть участь більшість глав зовнішньополітичних відомств країн-учасниць ООН, керівники урядів цих країн. Можливо, це вже відомо, що загальна дискусія відбудеться 10-16 листопада, тобто на цей час до Нью-Йорка прибуде більшість міністрів закордонних справ держав-членів. Можливо, саме в цей час відбудеться спеціальне засідання Ради безпеки на рівні міністрів закордонних справ. Проте, не відкидають можливість, що в разі потреби така зустріч міністрів, така спеціальна сесія Ради безпеки може відбутися найближчим часом.

Михайло Мигалисько

Наступного тижня Генеральна асамблея ООН проведе спеціальне засідання, присвячене обговоренню справи міжнародного тероризму – згідно з повідомленнями уже зголосилося понад 100 представників, бажаючих виступити. Чи не перетвориться цей захід на чергове засідання міжнародного клубу – “говорильні”, як деякі критики називають ООН?

Посол Валерій Кучинський

Я так не думаю, оскільки цього разу представники держав-членів будуть вносити конкретні пропозиції. Зокрема: як відомо, головна “Універсальна конвенція про міжнародний тероризм” досі не ухвалювалася, оскільки країни не мали можливості або деякі не хотіли домовитися про визначення міжнародного тероризму. Я абсолютно певен, що саме зараз ці країни переглянуть свою позицію і можливо, буде вирішено універсальну, загальну, рамкову конвенцію про боротьбу з міжнародним тероризмом. Можливо, буде ухвалено відповідну резолюцію Генеральної асамблеї, резолюцію, яка говоритиме про оперативні, конкретні плани міжнародної спільноти щодо боротьби з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG