Доступність посилання

ТОП новини

Терористичні акти – Афганістан


Терористичні акти – Афганістан

Прага, 28 вересня 2001 – Тема можливих відплатних ударів США по Афганістану, де переховується організатор терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні Осама Бін Ляден, не сходить зі сторінок західної преси. У цьому контексті оглядачі прогнозують – яку позицію займе в антитерористичній коаліції Саудівська Аравія, яка досі вважалася союзником Сполучених Штатів.

Газета «Лос-Анджелес таймс» у редакційній статті зазначає, що в нині оголошеній міжнародній кампанії боротьби з тероризмом Саудівська Аравія, довголітній союзник США на Близькому сході і найбільший експортер нафти, відіграє особливо важливу роль. На думку газети, помірковані саудівські керівники готові прилучитися до міжнародної кампанії, однак, вони залишаються під тиском скорумпованої монархії і ісламських фундаменталістів, які називають країну васалом Америки. Далі газета підкреслює, що Осама Бін Ляден (до речі, виходець із саудівської Аравії) теж взяв під приціл монархію у цій країні, вважаючи, що її повалення може мати драматичний вплив на США і решту індустріальних країн. Теперішня антитерористична кампанія вимагає, як вважає газета, щоб Захід ширше ділився з Ер-Ріадом таємною інформацією, ніж дотепер. Крім того, на думку газети, Сполучені Штати тепер не потребують утримувати свої повітряні сили на саудівській території, як це було під час війни у Перській затоці. За нинішніх умов США повинні добре скалькулювати свої можливості. Час залучати Саудівську Аравію до антитерористичної кампанії поки що не надійшов, пише на закінчення «Лос-Анджелес таймс».

Тим часом коментатор французької газети «Ле Монд» Патріс де Бір аналізує участь в антитерористичній коаліції іншої конртоверсійної ісламської країни –Пакистану, який формально задекларував свою готовність боротися з тероризмом. Після здобуття Пакистаном ядерної зброї, а також можливості її поширення до інших ісламських країн, де правлять політичні режими, Сполучені Штати оголосили санкції проти Пакистану, які скасували щойно тепер, після терористичних актів у США, сподіваючись на співпрацю Ісламабада у справі удару по терористських базах в Афганістані.

Коментатор представляє своє досить похмуре бачення цієї країни. Пакистанські керівники, переслідуючи військові цілі і роль наддержави в регіоні, допровадили економіку до упадку. Мусульманські екстремісти у цій країні створили основу для тероризму. Пакистанські школи корану перейшов талібан перед тим, як захопив владу в Афганіствні. Під впливом санкцій США в Пакистані постали сильні антиамериканські настрої. Донедавна, як вважає автор, Вашінгтон не звертав особливої уваги на ці факти і на Пакистан загалом, звернувшись по допомогу Ісламабада аж тепер, коли постала потреба відплатної акції проти терористичних баз в Афганістані.

Газета «Ню-Йорк таймс» у редакційній статті порушує ще іншу тему – ситуацію, в якій нині опинилися лідери режиму талібан, які допровадили країну до розрухи і тепер викликають дестабілізацію в сусідніх країнах. Нинішня ситуація, коли талібан відмовляється видати міжнародного терориста Осаму Бін Лядена, може спровокувати удар по Афганістану, загострити громадянський конфлікт і збільшити хвилю біженців до сусідніх країн. При цьому всьому США не можуть посилати до Афганістану своїх солдатів, тому повинні планувати свої акції у цій країні з особливою обережністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG