Доступність посилання

ТОП новини

Уперше на Львівщині впродовж 3 тижнів працюватиме “медична клініка на колесах”


Уперше на Львівщині впродовж 3 тижнів працюватиме “медична клініка на колесах”

Львів, 1 жовтня 2001 - Вона була організована в Україні у 1992 році американським благодійним фондом “Дар життя”. За увесь час роботи в клініці на колесах обстежено понад 60 тисяч маленьких українців у кількох регіонах держави. Результати роботи клініки шокують: здорових дітей в Україні немає, а щодо виявлених патологій, то лікарі називають лише одну – чорнобильську .

“Медична клініка на колесах” – це два автобуси, оснащені сучасним медичним устаткуванням. В одному з них ретельно обстежують дитину, через 10 хвилин тут готові результати усіх аналізів.Діагностика триває не більше 20 хвилин. У другому автобусі працюють дитячі стоматологи, яких в районних медичних закладах, як правило, немає. Упродовж дня лікарі оглядають 25 – 30 дітей. Обстеження і необхідні ліки тут-безкоштовні.

Цього разу українські медики ( а це два педіатрі, два стоматологи,4 медсестри) планують обстежити понад 500 дітей з багатодітних сімей, сиріт, напівсиріт. Усі вони мешкають у сільській місцевості в Перемишлянському районі, що за 30 кілометрів від Львова. При обстеженні обов’язково присутній хтось з батьків або опікунів малечі.

Лікар Наталія Дудук розповіла:

Діти в Україні нездорові. Сьогодні майже усі вони мають анемію. Чи це від поганого харчування , чи через недоїдання - про це я не можу говорити. Ми обстежували дітей, у яких дуже низький рівень гемоглобіну в крові. Такі малюки, за твердженням науковців, приречені на смерть.

Раніше побутувала думка про те, що люди на селі, на відміну від городян, принаймі не голодні. На жаль, це уже давно не так. Нинішні державні керманичі довели селян до зубожіння. У селах люди не мають, де заробити гроші. А тому їхнім єдиним порятунком стали львівські ринки, куди вони везуть на продаж продукти з дому. Тому, скажімо, сметана у сільській хаті стала справжньою розкішшю. Погане харчування і недоїдання спричинюють такі захворювання, про які колись у селах і не чули. Сільські жінки, через важку фізичну працю і постійні клопоти по господарству, не вельми мають час возити своїх дітей на обстеження у міську лікарню.

Ось що розповіли мені матері, чекаючи в черзі на прийом у лікарні , яка сама до них приїхала:

- “Я дуже задоволена тим, що можу безкоштовно обстежити дитину у “клініці на колесах”, оскільки матеріально я не спроможна зробити це у районній лікарні.”

-“Сьогодні люди у селах не в стані лікувати своїх дітей. У моїй сім’ї усі безробітні.”

-“У мене троє дітей і мені просто складно дати собі раду. Я взагалі ще ніколи не водила дітей до лікарів”.

“Клініка на колесах” - річ коштовна, її вартість становить близько 700 тисяч доларів.Американські благодійники оплачують працю українських лікарів, надають їм медикаменти. Щороку на цю клініку вони виділяють 50 тисяч доларів.Після серії терактів, що сталися у США, американці повідомили українських представників про те, що вони й надалі фінансуватимуть цей проект, скерований на допомогу дітям. Звісно, що подібна клініка на колесах знадобилася б сьогодні у кожній області. Як стверджують фахівці у нинішніх умовах це вкрай необхідно. Та ніхто з сучасних претендентів на крісла у парламенті чомусь наразі не здогадався профінансувати подібний проект. Хоча у рекламних роликах вони кричать про свою турботу про дітей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG