Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція керівників Верховної Ради


Прес-конференція керівників Верховної Ради

Київ, 1 жовтня 2001 - “Ніяких офіційних повідомлень щодо вето Президента на Закон про вибори народних депутатів України з Адміністрації Президента до мене не надходило”, – заявив сьогодні на прес-конференції заступник Голови Верховної Ради України Степан Гавриш. Він висловив сумнів у тому, що Президент підпише виборчий закон. “Я майже впевнений у повторному накладенні вето”, - зазначив заступник Голови парламенту. А це означає, що виборча кампанія не розпочнеться 12 жовтня. Швидше за все, глава держави у своєму Указі запропонує почати виборчу кампанію за 120 днів до виборів, тобто із 1-го грудня. Президент зробить свої зауваження і щодо формування окружних виборчих комісій, - повідомив С. Гавриш.

Віце-спікер також зупинився на найважливіших питаннях, які парламентська сесія розглядатиме протягом цього тижня. Так, на п*ятницю, 5 жовтня, до порядку денного сесії Верховної Ради внесено питання стосовно Проекту Постанови про звільнення з посади міністра фінансів України Ігоря Мітюкова. Окремі депутати звинувачують Міністра фінансів у безпосередній причетності до банкрутства банку “ Україна”. Питання стоїть у порядку денному передостаннім, і навіть це уже свідчить про ставлення до нього парламенту, - заявив Степан Гавриш: “Звільнення Мітюкова нічого позитивного Україні не принесе, оскільки Мітюков є чинником стабілізації в ухваленні Бюджету наступного року. Я протестую проти такого рішення і голосуватиму проти”. Але сумнівно, щоб останнього пленарного дня тижня депутати дійшли до передостанього питання, – зауважив пан Гавриш.

27 вересня Голова Верховної Ради Іван Плющ подав позов до столичного (Київського) апеляційного суду з приводу депутатів –сумісників, - поінформував журналістів С. Гавриш. Позови стосуються депутатів, які працюють на постійній основі у Верховній Раді і указами Президента призначені на керівні посади уряду та міністерств, однак досі не склали із себе депутатських повноважень. Це такі особи, як Анатолій Кінах, Володимир Семиноженко, Олександр Лавринович, Валерій Череп, Олексій Костусєв, Сергій Курикін, Анатолій Мокроусов, Олег Шевчук, Василь Ткачук і Валерій Горбатов. Усього таких позовів 10. Суд призначено на 5 жовтня.

Президент України Леонід Кучма, перебуваючи у Казахстані, наголосив, що Верховна Рада Україниє центром політичної дестабілізації українського суспільства. Але на прес-конференції у Києві заступник Голови парламенту Степан Гавриш сказав, що у Президента не було підстав для таких жорстоких оцінок парламенту. На думку пана Гавриша, Президент висловив свою точку зору як суб’єкт політичного процесу. “Навряд чи йдеться про оцінку роботи теперішньої 8-ї сесії, швидше за все мається на увазі робота парламенту за 3 з половиною роки”, - сказав Степан Гавриш.

“Безумовно, для мене особисто такі оцінки є дошкульними і тривожними. Вони зобов*язують законодавців працювати ефективніше”, - зауважив пан Гавриш. Але не зрозуміло, як можна говорити про парламент як про центр політичної дестабілізації, коли саме за участю Президента створювалася парламентська більшість, - сказав заступник голови Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG