Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція – арабські країни


Антитерористична коаліція – арабські країни

Прага, 3 жовтня 2001 – У той час, коли Сполучені Штати із західними союзниками готуються до відплатної акції за останні терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні, Ліга арабських країн у вівторок виступила з пересторогою, щоб відплатні заходи не були спрямовані проти жодної з арабських країн. Інакше, як заявив перед журналістами генеральний секретар ліги Амр Мусса після засідання представників ліги в Каїрі, це погіршить ситуацію на Близькому сході і може розвалити міжнародну коаліцію боротьби з тероризмом.

Таку різку реакцію з боку лідерів країн арабської ліги, як зауважують оглядачі, викликала понеділкова заява держсекретаря США Пауела. Він не виключив, що в перебігу тривалої антитерористичної кампанії мішенню відплатних заходів може стати Ірак, проте підкреслив, що першочерговим завданням є знешкодження Осами Бін Лядена і його терористичної мережі, передусім в Афганістані. Під час телеінтерв’ю на запитання, чи президент Буш запланував бомбардування об’єктів в Іраку, Пауел відповів, що нині президент зосереджує увагу на першому етапі антитерористичної операції і тому не уточнював наступних етапів.

Дещо раніше король Йорданії Абдулла після його переговорів у Вашінгтоні заявив, що президент Буш запевнив його, що Сполучені Штати не мають наміру атакувати Ірак або будь-яку іншу арабську країну у рамках відплатних акцій. Проте Білий дім заперечив цю заяву Абдулли. Виступаючи перед журналістами в Каїрі, генеральний секретар арабської ліги Мусса сказав, що не лише король Абдулла отримав від Вашінгтона такі запевнення, їх отримали й інші арабські лідери. Міністр закордонних справ Єгипту в неділю повідомив, що його країна теж отримала такі запевнення. За словами Мусси, лідери країн арабської ліги вважають, що наявність у тій чи іншій країні терористичних груп або окремих терористів вимагає координації зусиль у рамках антитерористичної кампанії, а не автоматичного покарання цих країн. За його словами, у західних країнах теж переховуються терористи. Тим часом Багдад досить спокійно відреагував на можливість поновного удару. Заступник прем’єр-міністра Тарік Азаз заявив, що Ірак рахується з такою можливістю і є приготований до неї. Ірак єдиний з усіх арабських країн не осудив терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні 11 вересня, хоча поспішив заявити, що з цими атаками не має нічого спільного. Натомість Багдад осудив резолюцію Ради безпеки з минулого тижня, яка зобов’язує країни-члени ООН до боротьби з фінансовою та іншими формами підтримки міжнародного тероризму. За словами Багдада, резолюція не передбачає боротьби із очоленим Сполученими Штатами хрестовим походом проти ісламу.

Таку ж агресивну позицію зайняли кілька інших ісламських країн, де у вівторок відбулися антиамериканські й антизахідні демонстрації. Приміром, учасники масових демонстрацій в Тегерані скандували антиамериканські, антибританські й антиізраїльські лозунги. У пакистанському місті Куета відбулися маніфестації на підтримку афганського режиму талібан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG