Доступність посилання

ТОП новини

Eксклюзивне інтерв’ю Віктора Ющенка для Радіо Свобода


Eксклюзивне інтерв’ю Віктора Ющенка для Радіо Свобода

Київ, 3 жовтня 2001 - Пирожук: Пане, Ющенко довкола формування блоку “Наша Україна” продовжують мандрувати плітки , чутки, і жодної чіткої інформації з вашого боку. То ви спілкуєтеся з Тундрою, то були помічені в контакті з Безсмертним та іншими специфічними для вашого оточення фігурами. Тут розгубилися не лише ваші реальні і потенційні партнери та журналісти, а й навіть прості громадяни. Що у вас там робиться?

Ющенко: Ви хочете зайти на кухню і запитати , в якому стані приготування тієї чи іншої страви.

Пирожук: А чому б не запитати?

Ющенко: Давайте спробуємо... Я скажу, пропозиції надійшли від партії регіонів у рамках взаємного діалогу, в яких беруть участь лідери Рухів , ПРП, і ніяких закулісних діалогів я не веду. Я не сяду вести сепаратні переговори з жодною із партій. Починаючи від моєї моралі і поваги до лідерів будь-якого гатунку. Це щодо стилю.

Пирожук: А якщо одні не захочуть бути в блоці через те, що з’являться інші, наприклад, Рухи, через присутність Партії регіонів.

Ющенко: Це їхнє право.

Пирожук: Ви не будете їх стримувати?

Ющенко: Я ініціюю блок. Моє завдання зробити ту мозаїку, яка б максимізувала симпатію виборців до нашого блоку. Тоді буде дійсно перемога. Якщо ми приходимо і в парламенті набираємо 7 %, то я шкодуватиму за кожну хвилину, яку я віддав цій темі. Це просто бездарна буде і дурна постановка поведінки.Коли ми дивимося на наші політичні бренди за останні десять років - де ми були і з якими силами, і де ми сьогодні знаходимося, це свідчення того, що, безумовно, нам треба придати “багатомодерність” до сьогоднішньоїх політики, для того, щоб ми могли оптимістично говорити про майбутнє української демократичної політики.

Я зустрічаюся з декількома людьми, яким би я хотів запропонувати очолити штаб, в тому числі і Роману Безсмертному. Але це не повинно сприйматися так, що це питання затягується, не визначається. По-перше, керівник штабу – це людина, яка сама по собі повинна давати сигнали консолідації. Питання не в тому, що нема кого поставити. Залежно від того, яка може бути конфігурація сил, керівник штабу це – залежна особа, яка повинна симетрично відзеркалювати культуру ідей, яка буде у лідерів. На керівництво мого блоку треба ставити політика, який має досвід, певні політичні традиції, який знаний, який має відповідні комунікації...З ким і до якої глибини? Це питання , на яке можна дати відповідь лише тоді, коли ми остаточно визначимося , хто є у нашому клубі. Щоб ми спочатку не ставили воза, а потім позаду коня.

Пирожук: Вас критикують за те, що ви довго визначаєтеся ...

Ющенко: Це політична сверблячка...Я хочу запитати, а хто керівник штабу Омельченка, або ТУНДР-и? Чому не ставиться питання щодо них? Всі партії зараз знаходяться в інтенсивних пошуках, аби виграти політичний діалог та виграти партнера. Питання щодо керівника штабу для мене –важливе. Якщо до мене в блок приходить структура , яку я хочу, то вона має думати . Вона має бути зі своїм телебаченням, зі своєю мережею, і своїми ресурсами. Це не лише моя проблема, як розбудовувати ,до прикладу, мережу преси, теле- і радіопродукції під час виборів, а й моїх партнерів. Все починається з того, хто ви є, і з ким ти йдеш.

Пирожук: Чи маєте ви уже якусь відповідь для Юлії Тимошенко на її пропозицію щодо об’єднання?”

Ющенко: Нам потрібно шукати базу консолідації. Опозиція чи її критика до влади такою базою не є. Це моє переконання. Тому ми говоримо про те, що завдання мого блоку сформувати позитивну конструктивну програму. До нас будуть приходити сили, які мають різну глибину опозиційності. У нас є вибір: або боротися з владою, а бо ж робити позитивну платформу, казати людям :ви хочете змін, хочете нормального життя, то цей пакет дає вам можливість це зробити. Якщо ви хочете боротися з владою, плакатися і потім говорити, що в Україні нема демократії, що ми завжди відстаємо і спізнюємося на ніч за будь-яким політичним чи економічними процесом. По другому варіанту сили пройдуть у парламент. Вони матимуть 20%, але це буде межа політичних можливостей. Крім того, давайте згадаємо самого виборця, який за десять років став іншим. Тепер він не є таким, що переймається патріотизмом. Це є так чи інакше. Але чи це єдина база і почуття, яким він керуватиметься, роблячи свій вибір?

Якщо ми будемо говорити, що націонал-патріоти сформували блок і на цьому почутті хочуть перемоги, я переконаний, що багато людей запитають себе, чому політична система так роздрібнила ставлення до одного якогось почуття.

Коротше, процес консолідації це єдина формула для виживання. Треба думати і про виборця на Сході, і на Заході.

Пирожук: Все ж таки, як ви реагуватимете на пропозицію об’єднати “Нашу Україну” з Форумом національного порятунку та партією Олександра Мороза.

Ющенко: Я вже багато разів казав про брак політичного досвіду, політичного розуміння, толерантності та ЕГО більшості вождиків. Якщо ми це не переступимо, і будемо це зневажати і робити на 2-3 персонах новітню модель, я переконаний, що ми недооцінюємо багато речей, які можна легко ввести в дію, і ці люди зі щирим серцем і розумними головами можуть бути спалені ще до поля бою.

Я працюю над листом Юлії Тимошенко, і Рада лідерів його розгляне. І мій принцип буде виходити з того, що кожна сила, яка входить, має дати відповідь, які вона приносить плюси і мінуси. Як ми з мінусами локалізуємо їхній негативний вплив, і чи від цього блок програє чи виграє? Ми з цього приводу робимо грунтовне дослідження, яке дасть відповідь і по контингенту і по регіонам, і по політичним ідеям, і по партіях стосовно того, які сили можуть бути найбільш гармонійними до моєї платформи. Я не готовий дати відповідь: так чи ні. Але обіцяю, що він пройде певну процедуру.

Я ціную ту ініціативу, яку Юлія Володимирівна робить. Я розумію мотиви її дій. Я ціную її як політика, і вважаю, що в неї є велике політичне майбутнє. Але зараз ми говоримо про чистоту речей, які треба розглянути у формальному порядку.

Пирожук: За яких обставин ви можете дати позитивну відповідь?

Ющенко: До мене приходить багато людей з пропозиціями, в тому числі і Азаров, який пропонував поміркувати. Але послухавши мою тезу про те, що в Україні не повинно бути західної і східної політики, як і в інших країнах. То коли я слухаю своїх партнерів про якісь регіональні симпатії, я кажу, давайте сядемо за стіл і поговоримо про все. Мені приємно, що я можу звести різних людей, принаймні для того, щоб вони поставили один одному публічно запитання. І я переконаний, що після цього і на Сході, і на Заході ми матимемо свого виборця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG