Доступність посилання

ТОП новини

Тема енергетичного співробітництва між ЄС і Росією посідала друге місце після міжнародного тероризму в саміті «ЄС-Росія»


Тема енергетичного співробітництва між ЄС і Росією посідала друге місце після міжнародного тероризму в саміті «ЄС-Росія»

Брюссель, 4 жовтня 2001 - Голова Єврокомісії Романо Проді зазначив, що вже розробляється юридичні рамки цього співробітництва, визначені місця нафтових і газових родовищ, які будуть розроблятися і звідкіля енергоносії через нові нафтові і газові магістралі надходитимуть у Західну Європу. Але, тут Володимир Путін вставив ремарку до промови Романо Проді: «Розроблення нових нафтових і газових родовищ так як і постачання нафти і газу в країни ЄС відбуватиметься на комерційній основі.» На запитання журналістів, чи вже чітко визначені нові маршрути енерготрас, російський Президент відповів, що існує кілька проектів, але вони ще остаточно незатверджені.

Відомо, що Україна нині є основною транзитною країною нафтового і газового постачання з Росії в Західну Європу. Відомо також, що нові енергомагістралі планують будувати оминаючи Україну. Тому я поцікавився у Президента Росії, чи означає це, що Україна буде відсторонена від російсько-європейського енергетичного співробітництва? На це Володимир Путін заявив: «Україна є основною державою експорту російської нафти і газу в країни ЄС, вона такою і залишатиметься. Ба більше, Україна активно залучатиметься в розробку нових енергетичних проектів, але, продовжив російський лідер, масштаби участі України у цих проектах у великій мірі залежать від того, чи затвердить Верховна Рада України ті домовленості в галузі енергетики, яких майже цілком досягли український Прем’єр Кінах і російський Прем’єр Касьянов.

Глава української місії при ЄС Роман Шпек оцінив таку заяву Володимира Путіна, як дуже позитивний сигнал для Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG