Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція


Антитерористична коаліція

Прага, 5 жовтня 2001 – Західна преса продовжує коментувати труднощі, які постали навкола формування антитерористичної коаліції в арабському й загалом мусульманському світі. Оглядачі закликають у зв’язку з цим не очікувати від керівників арабських країн, навіть поміркованих, особливої заанґажованості в коаліції. Вони закликають також якнайшвидше приступити до розв’язання близькосхідного конфлікту.

Коментуючи останні зусилля США на Близькому сході залучити до антитерористичної коаліції помірковані арабські режими, оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Клаус-Дітер Франкенберґер пише про небезпечну ситуацію, в якій опинилися керівники арабських країн, в яких на загал панують досить сильні антиамериканські настрої. Жодна із цих країн не готова надати свою територію для розміщення військ союзників на випадок відплатного удару. Навіть союзник США з часів війни у Перській затоці Саудівська Аравія, звідки походить міжнародний терорист Бін Ляден і де він став національним героєм, нині не готова сприяти урару проти будь-якої іншої мусульманської країни. Сполучені Штати, пише на закінчення автор, не повинні очікувати від цих країн особливої допомоги в антитерористичній коаліції і не повинні особливо наполягати на їхній участі в нинішній антитерористичній кампанії.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» порушує конкретні причини такої ситуації на Близькому сході. Газета підкреслює, що перешкодою у формуванні антитерористичної коаліції в цьому регіоні залишається ізраїльсько-палестинський конфлікт. У зв’язку з посталою ситуацією, як вважає газета, адміністрація президента США Буша, як здається, дещо жвавіше взялася за вирішення цієї проблеми. Цього тижня Буш підтримав ідею створення палестинської держави, що мало б зіграти конструктивну роль у відновленні близькосхідного мирного процесу і зміни настроїв серед населення арабських країн.

Оглядач газети «Вашінгтон пост» Чарльз Кройтгаммер аналізує інший аспект антитерористичної кампанії США. Автор вважає, що міжнародного терориста Осаму Бін Лядена потрібно захопити живим і поставити перед судом, що створить у засобах інформації відповідне насвітлення проблеми тероризму. Фізичне усунення Бін Лядена, як підкреслює автор, не вирішить проблеми. Замість нього з’явиться інший ватажок.

Коментатор навіть називає ім’я можливого спадкоємця Бін Лядена. Це його права рука Айман Завагірі. Так само, замість мережі Бін Лядена з’являться інші терористичні групи. При цьому автор наводить погляд на цю проблему з боку держдепартаменту США, який вважає, що боротьба проти тероризму полягає не в боротьбі проти індивідів, а проти режимів, які підтримують міжнародний тероризм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG